Dünyada hızla yükselen üretim trendleri arasında yer alan organik tarım Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Hem tüketici hem de üreticiler tarafından organik gıda talebi artarken bu işe girmek ve organik ürün pazarlamak isteyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Organik tarım süreci asla hafife alınmayacak bir süreç. Bu işe girmeden önce gerçekten bu işe tutku ile bağlı olmak ve organik tarım hakkında detaylı bir araştırma ve inceleme yapmak gerekiyor.
Organik tarım işine başlamadan önce işletmenizin ölçeğini belirlemeniz gerekiyor. Ya aile işletmesi ya da kurumsal bir işletme sahibi olup olmayacağınıza karar vererek işe girişmek doğru yönetim anlamında size avantaj sağlıyor. Bu işe girişmeden önce organik tarım yapılan çiftliklerde ve işletmelerde bir süre vakit geçirmek ve deneyim kazanmak oldukça önemli. İş sürecinde karşılaşılabilecek problemleri ve riskleri önceden deneyimlemek kendi işini kurmak isteyenlere önemli avantajlar sağlıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sertifikasyon kuruluşuna verdiği yetki çerçevesinde organik tarım işletmeleri sürekli bir denetim ve analiz altında faaliyet gösteriyor. Organik tarım sertifikası almak için toprak, su, yaprak ve ürün analizleri yapılarak ciddi bir dökümantasyon sürecinden geçiliyor. Tohumdan paketlemeye kadar her aşamanın organik şartlar altında gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Adım adım organik tarım sertifikası süreci:
1. Organik tarım yapmak isteyenler öncelikle Tarım Bakanlığı’ndan yetkili kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından biriyle sözleşme yaparak bu işe başlayabilirler. Bu tip bir sözleşme yapılmadan organik ürün sertifikası alınması söz konusu değil.
2. Organik tarım alanında sentetik kimyasal üretim maddelerinin 3 yıl ve üzerinde bir süre boyunca kullanılmaması gerekiyor. Tüm üretim ve satış detaylarının tarihlerine göre döküman şeklinde saklanması gerekiyor.
3. Sertifikalı ürünler ile sertifikalılandırılmamış ürünlerin kesin bir sınırla birbirinden ayrılmış olması gerekiyor.
4. Üreticilerin sertifikasyon kuruluşları tarafından yılda iki defa haberli bir defa da habersiz olarak üretim yapılan tarlaya giderek kontrol yapması gerekiyor. Ürünlerden çeşitli örenkler alınarak analize gönderiliyor ve çıkan sonuca göre ürün sertifikalandırılıyor.
5. Her sene yenilenen sertifikalarda ürünlerin listeleri mevsim geçişlerinde yapılan denetimle ürün sertifikalarına ekleniyor.
6. Üreticinin kullandığı tohumların da organik olması gerekiyor. Üretici tohumun kaynağı, faturası ve çeşitli belgelerini sertifikasyon kuruluşuna göndererek organik tohum kullandığını ispatlamak zorundadır.