Genellikle sıcak bölgelerde yetişen acur, kabakgiller familyasındandır. Şekil olarak salatalığa benzeyen acur, salatalığın açık renklisi olarak bilinir ve lezzetli bir tadı vardır. Acur her dönem yetiştirilemez. Taşıma sırasında bazı durumlarda dayanıklılığını kaybedebilir. Bu nedenle acur saklayıp az olduğu ya da hiç olmadığı dönemlerde kullanılabilir.
Acur genellikle sevilen bir sebzedir. Salatalarda sıklıkla kullanılan acur, son dönemlerde yemeklerde de kullanılmaya başlanmıştır. Acur bitkisi yaz aylarının başında Haziran sonu Temmuz başı gibi çıkmaya başlar. Bu tarihler acurun Anadolu’da oluşmaya başladığı dönemlerdir. Ancak Akdeniz bölgesindeki seralarda neredeyse her mevsim üretilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, saklanıması istenilen acurun yaz aylarının başında yetişen acurlardan olmasıdır.
Acur 3 Şekilde Saklanır
- İlk olarak acur sebzesinin turşusu kurularak saklanabilir. Yaz aylarının başlarında alınan ya da yetiştirilen acurlar toplanıp sirkeli suda güzelce yıkandıktan sonra turşusu kurulabilir.
- Acur sebzesini saklamanın ikinci yöntemi ise derin dondurucuya koyulmasıdır. Ancak yoğun sulu yapısı nedeniyle ilk halindeki kıtır lezzet, dondurucu sonrası elde edilemeyebilir.
- Üçüncü saklama şekli ise acurun kurutularak saklanmasıdır. Yemek olarak kullanılacak acurlar kurutulmalıdır. Acur sebzesi genellikle içi oyularak kurutulur. Bu sayede acur dolma olarak da istenildiği zaman yapılabilir.