Kabakgiller familyasına ait olan acur sıcak bölgelerde yetişen salatalık çeşidi bir bitkidir. Sıcak iklimi sevmesinden ötürü ülkemizde en çok Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişir.
Dış kabuğunda boyuna çizgileri vardır. Yeşilimsi ya da sarımtırak renkli olanları mevcuttur. Tüylü bir yapısı vardır. Görüntü ve tat olarak salatalığa benzer. Tek yıllık otsu ve sürünücü bir bitki olup toprağa tohum ekilmesiyle yetiştirilir. Çimlenmesi için gerekli minimum sıcaklık 25-30°C’dir. Gelişmesi için gerekli minimum sıcaklık ise 20-30°C’dir. Acur bitkisinin meyveleri bazen düz bazen silindirik bazen de yay gibi olabilir.
Taze olarak tüketilebildiği gibi turşu olarak da tercih edilebilir. Ayrıca içi oyulup kurutulduktan sonra dolması da yapılabilir. Turşunun içerisinde bulunan tuz miktarının fazla olması vücutta ödem oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle tüm turşularda olduğu gibi acur turşusunu da çok fazla tüketmemek gerekir. Yerken bol su içilmesi önerilir. Acur cacık ya da salatalarda da kullanılabilir.
Acurun Faydaları Nelerdir?
- İçerisinde glikoz, %45 oranında katı yağ, fruktoz, sodyum, potasyum, lif , K, A ve C vitaminleri vardır.
- İştah açıcıdır.
- Harareti azaltır, susuzluğu giderir.
- Vitamin eksikliği olanlar tüketmelidir.
- Baygınlık durumlarında koklandığı taktirde baygınlığa iyi gelir.
- Sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır.
- Çekirdekleri dövülüp bal ile karıştırılarak tüketilirse metabolizmayı hızlandırır, hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür. Boşaltım sistemini harekete geçirir.
- Mide öz suyu için faydalı değildir. Fakat bazı meyvelerle birlikte tüketildiği taktirde bu problem ortadan kalkar. Zencefil, kuru üzüm, bal, hurma bu meyvelerden bazılarıdır.
- Zindelik verir.
- Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde sarılık hastalığına karşı etkili olduğu söylenebilir. Düzenli olarak kullanılması şarttır.
- Köpek ısırması durumunda bu bitkinin yaprakları ile yapılacak pansumanın faydası vardır.
- Mesane ağrısına iyi gelir.
- Yaş hurma ile birlikte tüketildiğinde kilo almaya yardımcı olur. Aynı zamanda vitamin eksikliğini giderir.
- Kanı temizleyici özelliği vardır.