Latince adı salvia officinalis olan adaçayı Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesinin bir bitkisidir. Birçok derde deva şifalı bir bitki olarak bilinir. 90’a yakın türü olduğu bilinen adaçayı bedeni güçlendirici etkisi ile öne çıkar. 90 türün tamamı olmasa da bir çoğu tıp alanında yüzyıllardan beri kullanılmaktadır.
- Adaçayı soğuk algınlığına bağlı rahatsızların tedavisinde kullanılan alternatif tıp bitkisidir.
- Sineol adı verilen bir yağ içeren adaçayının öksürüğe iyi geldiği bilinir.
- Sindirim sistemine iyi gelir özellikle mide rahatsızlıklarında rahatlatıcı olarak kullanılabilir.
- Hafızaya yardımcı olduğu Alzheimer hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Ağrıyan bölgeye sıcak adaçayı uygulaması yapılırsa ağrıyı azaltabilir.
- Stresli durumlarda bir bardak adaçayı içildiğinde stresi azaltıığı gözlemlenmiştir.
- Antioksidan etkiye sahip olan bitkinin yüksek kolesterolü dengelediği bilinir.
- Menopozla beliren rahatsızlıkları azaltmaya yardımcıdır.
- Yaralı bir bölgeye uygulandığında yaranın iyileşim sürecini hızlandırır. Çıbanları tedavi etmede kullanılır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
- Gaz sancısı, ishal vb rahatsızlıklarda kullanılması tavsiye edilir.
- İştahsızlığı önler.
- Diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Özellikle soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan adaçayı için önce adaçayı demlenir. İçerisine sirke ve bal ilave edilir. Ağızda gargara yapıldıktan sonra yutulur. Ağızdaki gargara boğaz yollarının temizlenmesini sağlarken yutulduğunda antiseptik özelliği sayesinde sindirime de yardımcı olur.
Önlemler
Adaçayının fazla tüketilmemesi önerilir. Yetişkin bir kişi için günlük 3 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir. Bazı kişilerde tansiyonu yükselttiği karın ağrısına sebep olduğu, bulantı ve sersemlik hissi verdiği görülmüştür. Çocuklar, hamileler ve emziren anneler tarafından kullanılması tavsiye edilmez. 2 hafta düzenli adaçayı içen birisi 1 hafta ara verdikten sonra tekrar başlayabilir. Günlük 2-3 bardak da olsa sürekli içiminde farklı yan etkilere sebep olabilir.
Adaçayı Nasıl Hazırlanır?
Adaçayı diğer yeşil çaylar gibi kaynar suyun içine katılarak demlenmelidir. Adaçayını kaynatıldığında kaynatma esnasında çoğu içeriği zarar görür. Bu nedenle kaynamış suya katılarak demlenmelidir. Yaklaşık %2 oranında kullanılmalıdır. 50ml su içerisine 1 gr adaçayı yaprağı atılması yeterlidir.