Botanik bilimine bakıldığında ismi Latince’den türetilmiş olan adaçayının “Salvia officinals” olarak adlandırıldığı görülmektedir. Türün genel aldı “Salvere”dir ve türetilmiş hali “salvia”nın anlamı “iyileştirilmek amaçlı”dır.
Yapı olarak tatlı bir tada sahip ve yumuşak içimli bir içecek olan adaçayı, marketlerde ve aktarlarda tüm yıl boyunca kolaylıkla bulunabilecek bir üründür. Bulunduğu formlar ya toz şeklinde ya da kurutulmuş yapraklar şeklinde olmaktadır.
Adaçayı yapraklarına bakıldığında renk olarak gri tonlarına yakın yeşil renge sahip oldukları görülmektedir. Yaprak yapısı olarak da sivri bir yapıya sahiptir ve bu yaprakların üzerlerindeki damar yapıları oldukça belli olan bir yapıdır.
Adaçayının tarihine bakıldığında hem alternatif tıp alanında çok fazla kullanılan bir ürün olduğu, hem de gıda açısından sıklıkla tercih edilen bir ürün olduğu göze çarpmaktadır. Günümüzde de bu özelliklerini aynen sürdüren adaçayı, hala sıklıkla tercih edilen doğal ürünler arasında yer almaktadır.
Bu kadar çok tercih edilen ve uzun süreçlerdir kullanılan adaçayının faydaları ise şu şekilde olmaktadır;
- Bronşit hastalarının ve astım hastalarının metabolizmalarında görülen belirtileri ve problemleri hafifletme özelliği bulunmaktadır.
- Karaciğeri temizlemeye yardımcıdır.
- Beynin fonksiyonlarını her daim geliştirmeye yardımcı olur.
- Bünyedeki stres faktörünü ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
- İdrar yolu enfeksiyonu geçiren bireylerde tedavi sürecinde yardımcı bir faktör olarak kullanılmaktadır.
- Kanda dolaşan zararlı yapıdaki bileşenlerin vücuttan çıkartılmasını sağlamaktadır.
- Aşırı terleme problemi olan bireylerin bu problemlerinin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.
- Bireylerin daha sakin bir yapıda olabilmesini sağlar.
- Saçlarında beyazlama problemi olan erkeklerin ve kadınların adaçayı tüketmeleri önerilmektedir.
- Menopoz döneminde olan kadınların bu dönemlerde içinde bulundukları sıkıntılı süreçlerden daha kolay çıkmalarına yardımcı olmaktadır.
- Vücuttaki kan şekeri değerleri adaçayı tüketimiyle düşürülebilmektedir.
- Boğaz ağrısı problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Mantarla alakalı bir enfeksiyon hastalığı olan bireylerin bu enfeksiyonları atlatması için adaçayı kullanmaları önerilmektedir.
- Ağız bölgesinde çıkan yaraların tedavisi için kullanılması tavsiye edilmektedir.
- Diş eti hastalıklarında ve özellikle diş eti iltihaplanmalarında adaçayı kullanılması faydalı bir tedavi sürecidir.
Adaçayı Nasıl Hazırlanır?
- Adaçayını yapmak için kullanacağınız malzemeler ya kurutulmuş adaçayı yaprakları, doğal taze adaçayı yaprağı ya da toz şeklindeki adaçaylarından seçilmiş olmalıdır.
- Miktar olarak verilecek olursa üç büyük çay bardağı miktarında adaçayı hazırlamak için sekiz ya da on adet adaçayı yaprağı kullanmak veya tepeleme olacak şekilde bir ya da bir buçuk çay kaşığı miktarındaki kuru adaçayı yaprağını malzeme olarak kullanmak yeterli olacaktır.
- Adaçayını hazırlarken bir başka dikkat edilmesi gereken nokta, bu çayı kaynar suyun içerisine atarak kaynatmanın yanlış bir hareket olacağıdır.
- Tam tersi öncelikle çay için ayırdığınız suyu kaynatarak, kaynama noktasına ulaştığında ya ocağın ateşini kapatıp veya ateşi kısık dereceye alarak sonrasında adaçayını eklemek ve en az 5 dakika boyunca beklemek gerekmektedir.
- Adaçayını hazırladıktan sonra içim aşamasında çoğu bireye tadı keyifli içim için yetersiz gelebilmekte ve bu çayı tadsız bulabilmektedirler.
- Bu sorunun da önüne geçebilmek adına çayın içerisine aşırı olmayacak şekilde bal ya da limon eklentisi yapmak mümkündür.
0 Comments