Bebeklerin en büyük sorunlarından biri olan gaz sancıları doğumlarının hemen arkasından kendini göstererek zor saatler yaşanmasına neden olur. Bebeklerinin yaşadığı sıkıntılı anlar anne ve babaları tedirgin eder. Öyle ki bazı bebekler gaz sancısı sorununu üst boyutlarda yaşayarak “kolik” denen bebekler grubunda yer alırlar. Bebeklerin bu sancılı dönemleri ilk 6 ay içinde hafifler, daha sonra da ortadan kalkar.
Doğal yollarla bebeklerin rahatlatılması adına uygulanan yöntemler arasında adaçayıyağı kullanmak gelir. Adaçayı yağının diğer adı “acı elma yağı” dır. Acı elma yağı olarak da bilinen bu yağ oldukça etkili bir yağdır ve uçucu yağlar sınıfına girmektedir. Bu nedenle cilde direkt sürülmesi olumsuz etkilere neden olabilir. (olumsuz etkiler sadece bebekler için değil aynı zamanda yetişkinler için de geçerlidir) Bu olumsuz etkiler içinde cildin tahriş olması, tahriş sonundaciltte kızarıklıklar ve küçük yaralar oluşması vardır. Yağın en doğru kullanım şekli direkt sürülmesi yerine seyreltilerek sürülmesidir. Seyreltirken su yerine farklı yağlar kullanmalısınız.
Adaçayı yağı bebeklerin daha rahat bir şekilde gaz çıkarmalarına yardımcı olur. Gaz sorunu yaşayan bebeklere sahip anneler bu yağın kerametini bilir ve birbiriyle paylaşır. Ancak bu yağı bebeklerde kullanmadan önce bazı önlemlerin alınması gerekir. Adaçayı yağının çok etkili bir yağ olduğunu daha önce söylemiştik. Bu nedenle 2 yaşın altındaki çocuklarda ve bebeklerde kullanılması tavsiye edilmez. Eğer kullanacaksanız sadece birkaç damla ve seyrelterek kullanmalısınız. Bebeklerde adaçayıyağının en uygun uygulama bölgesi ayaklarının altıdır.
Adaçayı yağının (acı elma yağının) birkaç damlasını küçük bir kap içinde seyrelterek bebeğinizin ayak tabanlarına sürün. Yağı seyreltmek için badem yağı ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz. Adaçayı yağını seyreltmek, cilt tahrişlerini ortadan kaldırır. Seyreltme işleminden sonra çoraplarını giydirerek bebeğinizin ayaklarının alt kısmına masaj yapın. Bebeğinizin ayaklarının altını ellememesi için mutlaka çorap giydirmelisiniz.
Not : Bu bilgiler öneri niteliğinde olup uçucu yağları kendi kafanıza göre kullanmak yerine mutlaka bir çocuk doktoruna danışmalısınız.