Asıl adı kohlrabi olan alabaş bir çeşit sebze türüdür. Türkiye’de birkaç yıldır üretilmeye ve tüketilmeye başlanmıştır. Şalgam ve turba benzeyen alabaş sebzesi, vitamin bakımından zengindir ve kalorisi düşüktür. Birçok rahatsızlığa karşı oldukça faydalıdır. Farklı şekilde hazırlanarak tüketilebilir.
Alabaş Nedir?
Alabaşın şalgam ve turpa benzer açık yeşil ve eflatun olmak üzere 2 rengi bulunur. Hem yumrusu hem de yaprakları yenilebilir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu sebze lifli bir yapıya sahiptir. A, B1, B2, B3, B6, ve C vitaminlerini içerir. Bunun yanı sıra demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir.
Türkiye’de daha çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Amerika ile Orta Kuzey Avrupa’da ise yaygın olarak üretilir.
Alabaşın Faydaları Nelerdir?
- Güçlü bir antioksidan özelliği taşıdığı için kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Akciğer ve kalın bağırsak gibi kanserlere etkilidir.
- Sinir sistemi hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
- Yüksek tansiyonu düşürür ve dengeler.
- Kalp ve dolaşım rahatsızlıklarından korur.
- Astım hastalığına iyi gelir. Nefes darlığına karşı da etkilidir.
- Katarakt, böbrek taşı oluşumunun önüne geçer. Böbrek ve safra kesesindeki taşların düşmesini sağlar.
- İçerisinde barındırdığı yüksek demir ile kansızlığa iyi gelir.
- Kaynatıldığında suyu bronşit ve öksürüğü geçirir.
- Yeni doğum yapmış kadınların sütünü artırır.
- Kalorisi oldukça düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı olur.
- Aynı zamanda tok tutma özelliği vardır.
- Suyu içildiğinde akciğeri korur.
- İçerisinde barındırdığında selenyum, çinko ve bakır mineralleri zengin olduğu için vücudu zinde tutar.
- Yüksek oranda C vitamini içerir. Grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur.
- Ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonuna iyi gelir, boğazı temizler.
- Romatizma rahatsızlıklarının hafiflemesine yardımcı olur.
Alabaş Nasıl Yenir?
Alabaş farklı şekillerde hazırlanabilir. Yumru şeklindeki gövdesi ile birçok çorba, yemek, salata yapılabilir. Zayıflamak isteyen kişiler, az yağlı yemeğini yaparak ve haşlayarak tüketebilir. Gövdesinin üzerinde bulunan yaprakları lahana gibi sarılarak pişirilebilir. Fakat alabaş iyot emilimini azalttığı için haftada 3 ya da 4 defadan fazla tüketilecek ise iyot bakımından zengin besinler ile beslenilmelidir.