Besinlerin “alkali” mi yoksa “asidik” mi olduklarını bilmemiz için içerisindeki “ph” derecelerinden haberdar olmak gereklidir. Derecelendirmelere göre 0-6 arası asidik, 8-14 alkali olarak belirlenmektedir. Alkali su diyeti hazırlarken “ph” değerlerine göre ayarlamalar yapılabilmektedir. Tüketilen besinlerin büyük bir kısmı asidik besinleri oluşturuyor ise sağlık sorunları ile karşılaşmanız kaçınılmaz bir durumdur. Bu durumu dengelemek için alkali besinler tüketilmelidir. Vücut üzerinde bulunan yağlanmalardan kurtulabilmek için “alkali diyet” etkili olabilmektedir.
Alkali Besinler Listesi
Asidik Besin Listesi
- Kümes hayvanları asidik besinler arasındadır.
- Süt ve süt ürünleri
- Beyaz şeker ve beyaz un
- Yumurtalar
- Ketçap
- Hardal
- Mayonezler
- Tatlı ve gazlı içecekler
- Aşırı bir şekilde tüketilen çay ve kahveler
- Alkol
- Şarküteri ürünleri
- Cips ve gereksiz olarak tüketilen abur cuburlar.
- Stres
- Kıskançlık
- Sinirlilik
- Öfke gibi duygu durumları yine asidik olabilmektedir.
Alkali Besin Listesi
- Salatalık
- Buğday çimleri
- Zerdeçal
- Zencefiller
- Ispanak ürünleri
- Hindibağ
- Kırmızı turplar veya kara turplar
- Brokoli
- Soya filizi
- Pazı
- Kuşkonmaz
- Soya lesitin
- Karpuz
- Isırgan otu
- Çörek otu
- Nane
- Karbonat
- Hurma
- Zeytinyağı
- İşlenmemiş doğal tuzlar
Alkali Diyet Listesi
- Alkali Diyet Prensipleri
Asitler alkali ile nötralize olabilmektedirler. Alkali asit bu durumun zıt bir türüdür ve bunların ölçülebilmeleri “ph” değerleri ile olmaktadır. Ph seviyelerinin 1-7 arasında olmaları durumunda sıvı asittir. Ph değerlerinin 7 ila 14 arasında olmaları ise sıvı alkalidir. Vücudumuzun içerisinde bulunmakta olan sıvıların tamamı alkalidir. Vücudumuzun içerisinde bulunan sıvılar asidik özelliği taşısaydı eğer kişiler hemen hemen her gün hastalıklarla uğraşma zorunda kalırlardı. Ancak vücudumuzdan attığımız idrar ve terler ise yüksek oranda asidik sıvı olarak bilinmektedir. Bu sıvılar hergün vücuttan atılmaktadır.
Alkali Diyeti İçin:
Sabahları:
- 1 kase az yağlı yoğurt kullanımı
- 5 kaşık yulaf ezmesi
- En az 3 adet ceviz tüketimi.
- 3 ila 4 adet arasında kuru erik tüketimi.
- 1 çay kaşığı kadar toz tarçın
Alternatif Olarak;
- Yaklaşık olarak 4 adet yumurta ile yapılan otlu omletin yanına 1 dilim kızarmış çavdar ekmeği.
- Kahvaltıdan sonra alkali suyla yapılmak şartı ile 1 fincan rezene çayı.
Ara Öğünlerde:
- 1 adet armut
- Nane yaprağına konulmuş bir şişe soda
Öğle
- 1 kase brokoli
- 1 veya 2 dilim çavdar ekmeği (kızartılmış çavdar ekmeği)
- 1 kase haşlanmış esmer pirinç pilavı
- Az zeytinyağlı havuç salatası
Akşam
- 1 porsiyon ızgara balık
- Buhar üzeri pişirilmiş brokoli yemekleri
- Limonlu ve taze kerevizli roka salataları