Anne sütünün ne kadar faydalı olduğunu artık bilmeyen kalmadı o nedenle anne sütünün önemini tartışmak yerine ana sütü nasıl arttırılır konusuna odaklanmak gerekiyor. Sütü az gelen yada sütü yeterli olmayan annelerin tüketmesi tavsiye edilen gıda maddeleri üzerinde durmaya çalışacağız. Doktor, hemşire, elti, görümce, komşu ve bütün akraba-i talukatınız 6 ay süresince bebeğinizi ana sütüyle beslemenizi söylemesine rağmen sütünüz yetersiz ise lütfen bize kulak vermeyi deneyin. Vitaminler, mineraller, enzimler, proteinler, antikorlar gibi doğanın mucizesini ihtiva eden anne sütünü artıran gıdalar nelerdir öğrenmeye buyrun.
Süt Ne Kadar Tüketilirse O Kadar Üretir
Annelerin hormonal zekası, beyin ve fiziksel mekanik koordinasyon sütün boşaldıkça tekrar dolmasını sütün memeler içine dolmasını sağlamaktadır. Anne sütü ne kadar tüketilir yada başka deyişle ne kadar boşaltılırsa o oranda vücudun süt üretme kapasitesi vardır. Bu açıdan annelerin bebeğim çok süt emiyor sütüm bitecek korkusu yersiz ve gereksizdir. Yapılan araştırmalarda küçük göğüslü kadınların sigara tüketmeleri halinde süt üretimlerinin tehlikeye gireceği gerçeği ortaya çıkmıştır.
Sütünüzü artırmak istiyenler memelerini her emzirmede boşalmasını sağlayarak, daha fazla sıvı tüketerek düzenli beslenmelidirler. Memelerinizi boşaltmak için pompa kullanarak sağmaktan ziyade emzirmeyi tercih ederseniz süt üretimine katkıda bulunursunuz. Pompaların meme başlarını irite ederek yara yapması istenmeyen bir sonuç olup acı çekmenize neden olurken psikolojik sonuçlar ortaya çıkarak süt üretiminize olumsuz etkileyebilir. Bebeğinizi emzirirken duyduğunuz hisler sütün artmasını sağlayan kuvvetli coşkulu duygulardır. Oysaki süt çekici pompayla aynı hisleri duymanız mümkün değildir.
Azlığı veya Çokluğu Değil Besleyicilik Önemlidir
Bazı anneler kendilerini diğer koca memeli, memelerinden adeta süt fışkıran annelerle kıyaslayarak meme başlarından gelen sütün az olduğunu düşünmektedirler. Meme başı yapısı beliryeyici bir unsur olmasına rağmen sütün azlığı yada çokluğu yerine besleyiciliği önemlidir. Hormonal yapı doğumdan ilk 4 aya kadar sütü maksimum seviyede memelerden fışkırırcasına üreterek sonraki dönemlerde emzirme miktarına göre azaltarak ayarlama yapabilmektedir. Emzirirseniz süt azalmaz aksine artar.
Gece emzirmesi akabinde sabah memelerinizin gece olduğu kadar süt dolu olmadığını farkettiğinizde 4 dakika kadar veya daha uzun süre emzirmeye devam edebilirsiniz. Bilim çevreleri anne sütünü arttıran gıdalarla ilgili ikiye bölünmüş durumda iken doğru beslenmenin her zaman işe yarayacağını unutmamalısınız. İşte anne sütünü artıran besinler;
Anne Sütünü Artıran Yiyecekler
- Çemen otu,
- Rezene,
- Dereotu,
- Siyah Susam,
- Kimyon,
- Arpa,
- Fesleğen,
- Fasulye,
- Pancar,
- Ispanak,
- Patates,
- Havuç,
- Sarımsak
- Fındık
gibi gıda maddeleri emzirme dönemindeki kadınlara tavsiye edilmektedir. Annelik döneminde kalsiyum, mineral, demir, ve vitamin açısında zengin gıdalar tüketilmelidir.
Sütünüzün az geldiğini düşünen anneler öncelikle doktorlarına danışarak kulaktan dolma bilgilerle hareket etmekten kaçınmalıdırlar. Aşağıda bulunan süt arttırıcı besinler ve bitki çayları sadece tavsiye niteliğinde olup doktora danışılmadan asla kullanılmamalıdırlar.
Bebeğim Acaba Doyuyor Mu?
Bütün emziren annelerin merak ettiği konuların en başında bebeklerinin doyup doymadığını gelmektedir. Bir çok anne bebeğin doymasından endişe ederek mamalara veya diğer ek besin maddelerine yönelmektedir. En önemli nokta emzirme hakkında bilmediklerinizi doğru yerde doğru kişilerden öğrenilmesi altın kuralıdır. Normal yada sezeryanla doğum yapan anneler aynı oranda süt üretimi yaparlarken ilk günlerde bir süt patlaması yaşayabilirler. Süt dolu şişkin memelerinizi rahat hissedebilmenizin yolu emzirmek veya pompa kullanarak sütü çekmekten geçmektedir.
Özellikle ilk 1 hafta vücut bebeğin ihtiyacından çok fazla süt üreterek memelerin aşırı şişmesine neden olurken pompa kullanarak sütü çekme işlemi kızarıklıklara bazende meme uçlarında yaralara neden olmaktadır. Pompa kullandığı için canı acıyan anneler çektikleri acılara rağmen vefakarca bebeklerini emzirmeden vazgeçmedikleri bilinen bir gerçektir.
Pompa kullanarak meme sağma işlemi nasıl yapılmalı?
Memelerden çekilen sütün hangi şartlarda korunacağını ve emzirme zaman aralıklarını emzirme danışmanınızdan mutlaka öğreniniz. Doğum sonrası ilk günden 3 haftaya kadar tek bir göğüsteki süt bitene kadar bol bol bebeğinizi emzirebilirsiniz. İlk 10 günlük emzirme periyodu sonrasında bebeğiniz doğduğu kilo’ya geri döndü ise herşey yolunda demektir. Bebeğin kilo almasında sorun olduğunu düşünüyorsanız emzirme sayısı, emzirme zamanı, uyku durumunuz, beslenme, su tüketimi ve emzirme duruş pozisyonunuzu gözden geçirerek uzman desteği almayı ihmal etmeyiniz.
Sütünüzün Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Memelerde hissettiğiniz doluluk hissi emzirmenizin yetersiz olduğu anlamına gelmektedir. Bebeğinizi sık sık hatta uzun uzun emzirmeniz gerektiğini unutmayın. Sütünüzü sağmak için en uygun zaman emzirmeden sonra gelen 10 dakika’dır. Vücut metabolizma hızı böylece emzirme/sağma temponuza göre süt üretimini gerçekleştirecektir. Pompa kullanmak sütü arttırır.
Bebek memeyi neden reddeder?
Yeni uyanmış bebeğinizin memeyi reddetmesine aldırış etmeden cazip teklifinizi yinelemeye devam ediniz. Dolu memeleri bebeğe yakın tutarak kucağınıza alınız. Sütün tazyikli fışkırması bebeğin memeyi reddetmesine neden olabileceğinden ilk anda gelen yoğun tazyikli sütü bir bez yardımıyla aldıktan sonra bebeğe memeyi bebeğe veriniz.