Orijinal adı ‘pistacia vera‘ olan, Şam fıstığı olarak da bilinen Antep fıstığı çok lezzetli ve şifalı bir yemiştir. İran, Şam ve Gaziantep civarlarında yetiştirilmektedir. Çok faydalı bir biyokimyasal içeriğe sahiptir. Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengindir. Sağlık üzerinde hastalıklardan korunma ve tedavi sürecinde oldukça yararlı etkilere sahiptir.
Antep Fıstığının Sağlığa Faydalı Etkileri Nelerdir?
- Doymamış yağ oranı yüksektir ve kolesterolü yükseltmez.
- Güçlü bir antioksidan olan ‘resveratrol’ adında bir madde içermektedir. Bu sayede kronik kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltmaktadır.
- Vücuda enerji verir ve yorgunluğu giderir.
- Cinsel gücü artırıcı etkidedir.
- E vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede anti-aging özellik gösterir.
- Pro-vitamin B5 içeriği sayesinde saç ve tırnak sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Saç dökülmesini azaltır.
- Bedeni ve zihni kuvvetlendirmeye destek olur.
- Parkinson ve mental depresyonu önler.
- %4’ü posadır. Posa miktarı buğday, pirinç ve patatesten üstündür.
- Antep fıstığının yağı cilde uygulandığında yumuşatıcı ve kırışıklık giderici etki göstermektedir.
- İnce bağırsaklarda glikoz emilimini azaltarak kan şekerinin yükselmesini önlemektedir.
- Böbrek ve mesane kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Böbrek ve safra kesesi ağrılarının dindirilmesinde etkilidir.
- İçeriğinde çok miktarda lipit (yağ asidi) bulundurmasından dolayı glisemik indeksi (kan şekeri) yükselmesinde birçok besine göre daha az risklidir. Bu nedenle şeker hastalığının önlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Hastalıklardan sonra iyileşme döneminde vücudu destekleyici bir dosttur. Bünyeyi dirençli hale getirir ve iyileşme sürecinin kısa sürmesini sağlar.
- Akciğerler üzerinde iltihap giderici etkisi vardır. Öksürüğün iyileşmesinde, göğsün yumuşamasında ve akciğer sağlığı üzerinde oldukça yararlı etkileri vardır.
Antep Fıstığı Nasıl Tüketilmelidir?
- Günde 10-12 adet tüketilmesiyle vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılar.
- 100 gr antep fıstığı vücudun günlük protein, fosfor ve B1 vitamini ihtiyacının %35 ini karşılar.