Kabuklu yenilebilen bir meyve olan Antep fıstığı halk arasında Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı denilmesinin nedeni ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulmasıdır. Antep fıstığı Türkiye’ye buradan dağıtılır. Adını Gaziantep’ten alan fıstığın besin değerleri ve kalorisi çok yüksektir. Antep fıstığı vitamin yönünden çok zengindir.
Antep Fıstığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Türk mutfağında Antep fıstığının birçok kullanım yeri vardır.
- Çerez olarak tüketilebilir.
- Baklava, künefe, şöbiyet, pasta gibi tatlılarda olduğu gibi kek, bisküvi, kurabiye ve muhallebi çeşitlerinde de kullanılır.
- Tatlıları süslemek için bütün ya da toz haline getirilerek kullanılır.
- Antep fıstığı dondurma çeşitleri arasında yer alır.
- Çikolata çeşitlerinde yaygın olarak kullanılır.
- Bazı yemek çeşitlerinde Antep fıstığı kullanılır. Rosto köftenin iç harcının içerisine 1-2 avuç bütün Antep fıstığı katılır.
- Bazı pilav çeşitlerinde de kullanılabilir. Ali Paşa Pilavı örnek verilebilir. Köfteleri yağda kızardıktan sonra pirinç kavrulur. Et suyunu, köfteler, üzüm, tuz, karabiber ve bir avuç Antep fıstığı pirince eklenerek suyu çekene kadar pişirilir.
Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Antep fıstığı enerji yönünden çok zengindir. Günde 10-12 adet yenen Antep fıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılar. Besin değerleri bakımından çok yüksek olan Antep fıstığı içerisinde bol miktarda protein ve mineral bulundurur.
Antep fıstığında kolesterol bulunmaz, bu nedenle kandaki kolesterolün seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığı riskini azaltır. 100 gram Antep fıstığı vücudun günlük B1, fosfor, protein ve mineral ihtiyacını %35’ine kadar karşılayabilir. Antep fıstığı vitamin B, C ve E yönünden zengindir. Kan şekerinin yükselmesini önler. Kalp için önemli bir kuruyemiş çeşididir. Hastalıklardan sonra Antep fıstığı tüketilmesi önerilir. Vücuda direnç verir. İltihap temizleyici özelliği vardır. Akciğer için faydalıdır. Öksürüğün geçmesine yardımcı olur. Hastalarda iyileşmeyi hızlandırır. Vücudun gelişmesine yardımcı olur. Vücut geliştirme yapan kişiler için faydalı bir besindir. İç organları koruyucu etkisi vardır. Sindirim sistemine çok faydalıdır bu nedenle sindirim sistemi ile ilgili gelişen kanser hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürür.
0 Comments