Dünyada elma ağacının yetiştirilebildiği her yerde armut ağacı da yetiştirilmektedir. Ancak elmaya göre hava şartlarında daha hassas bir meyvedir. Ilıman iklimi seven armudun anayurdu Asya ve Anadolu’dur. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmaya başlamıştır. Dünyada en çok üretildiği ülkeler arasında İtalya, Çin ve ABD yer alır. Ülkemizde ağaç bakımı çok iyi yapılamadığından, soğuk ve don olaylarının çok sık olmasından dolayı kaliteli ürünler ortaya çıkmamaktadır.
Bileşiminde bol miktarda fosfor, kalsiyum, potasyum, bakır, B6, B2, B3, C vitamini vardır. Lif bakımından oldukça yüksektir. Posalı meyveler arasında yer alır. Armudun ülkemizde üç çeşidi bulunur; bunlar yaz armudu, kış armudu ve güz armududur.
Armudun Yararları Nelerdir?
İçeriğinde bulunan pektin suda çözünen bir bileşik olduğundan kötü kolestrolü kontrol altında tutar ve bağırsak hareketlerini düzenler. Hipoalerjik özelliği gösteren nadide meyvelerdendir. Bu nedenle bebeklere ilk meyve olarak armut verilmesi tavsiye edilir. Armut suyu iltihaplara faydalıdır ve vücuda güç ve enerji verir. Antioksidan özelliği fazladır. Bunun için armudun tam olgunlaşma zamanında yenmesi gerekir. Olgunluğunu ise renk değişimi ile değil dokunarak yumuşaklığından anlaşılır.
Kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Kan şekerini yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş düşürür. Bu sayede kan şekerini dengede tutar. Emziren anne adayları için oldukça yüksek folik asit kaynağıdır. İçinde bulundurduğu bor minerali kalsiyumu tutmasını sağlar. Bu da kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Kemik erimesinin oluşma riskini azaltır. Alerji riskinin çok düşük olduğu meyvelerden birisidir.
Kilo vermek isteyenler için oldukça uygun bir meyvedir. Kalorisi düşük bir meyvedir. Yaklaşık 140 gram ağırlığındaki bir armut 90 kaloridir. Lif açısından oldukça zengin olan armut midede tokluk hissi yaratır. Bu da daha fazla yemek yeme isteğinizi azaltır. Böbrekleri besler, kanı temizler. Diş eti için de oldukça faydalıdır. Vücuttaki proteinleri harekete geçirir.