Her bitki kök, sap, yaprak, tohum ve çiçeklerinde kendine özgü birtakım yağlar barındırır; bunlar o bitkinin uçucu yağlarıdır. Belirli bazı bitkilerin uçucu yağları vücut, zihin ve ruh arasındaki denge ve ahengi sağlamlaştırmak amacıyla aromaterapide kullanılır. Bu yağların tedavi edici faydasının vücut ve beyindeki hormonlar ve diğer kimyasallar üzerindeki etkilerinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Uçucu yağların kullanımı, Mısırlıların bu yağlardan parfüm ve ilaç yaptığı M.Ö. 4500 yılına dek uzanmaktadır. Mısırlılar, inandıkları tanrılardan her birine özel bir koku tahsis etmek suretiyle parfümleri ile din arasında bir bağ kurmuşlardır. Mısırlı rahipler de mumyalama işlemlerinde uçucu yağlardan yararlanmışlardır; bu maddelerin izine 3000 yıllık mumyalarda hâlâ rastlanabilmektedir.
Bu eski bilgiler Yunan, Romalı ve Arap doktorlar tarafından da kullanılmış ve bunların çalışmaları asırlar boyunca etkili olmuştur. Hatta 18. yüzyıl gibi yakın bir zamana dek, uçucu yağlar tıpta yaygın olarak kullanılmaktaydı. 19. yüzyılın sonlarına doğru, bu yağların çoğu sentetik olarak üretilmeye başlandı. Sentez yoluyla elde etmek, bitkiden çıkarmak işlemine oranla daha ucuz ve kolaydı. Buna bağlı olarak da doğal ilaçların kullanımında bir düşüş başladı.
Modern aromaterapi 1920’li yıllarda lavanta yağının şifa verici özelliklerini keşfeden Fransız kimyager Rene-Maurice Gattefosse’nin çalışmalarıyla başladı. Bu çalışmalar onu uçucu yağların antiseptik özelliklerini araştırmaya yöneltti ve 1937 yılında aromaterapi hakkında ilk modern kitabını yayımladı.
Bir uzmana danışmak
Bir aromaterapiste gittiğiniz zaman size önce sağlığınız, stres düzeyiniz ve içinde bulunduğunuz ruh hali hakkında sorular soracaktır. Bunun yanı sıra, başta homeopatik tedavilerde kullanılanlar olmak üzere bazı ilaçlar pek çok aromaterapi yağının kuvvetli kokusundan etkilenebileceği için, varsa kullanmakta olduğunuz ilaçların neler olduğunu da öğrenmek isteyecektir.
Aromaterapist sizin için en uygun olan yağları seçtikten sonra tedaviyi nasıl uygulayacağına karar verir. Profesyonel bir uzman bunu birkaç şekilde gerçekleştirebilir, ancak en çok kullanılan tedavi şekli bu yağlarla tüm vücudunuza gevşetici bir masaj uygulamaktır.
Masajdan sonra, sakin bir biçimde dinlenmeniz için size belirli bir zaman verilir. Uzman, yağların büyük bir kısmının vücudunuz tarafından emilmesini sağlamak için masajdan sonra birkaç saat yıkan mamanızı tavsiye edebilir. Evde kullanmanız için birtakım yağlar da verebilir. Görüşme ve masajı kapsayan toplam seans süresi tahminen 60 ila 90 dakika sürecektir.
Tedaviyi evde uygulamak
Normalde doktorunuza danışacağınız birtakım hastalık belirtilerinin tedavisinde aromaterapi yöntemini kullanmaya başlamadan önce, güvenilir bir teşhis konulması son derece önemlidir. Uçucu yağlar kolayca elde edilebilir ve teneffüs, masaj ve banyo gibi tedavi şekillerini evde uygulamak basit bir işlemdir. Ancak, yağların etkili olması için bitkiden dikkatle çıkartılmış ve doğru bir biçimde saklanmış olmaları gerekir.
En kaliteli yağlar koyu renk cam şişeler içinde satılır. Şişenin üstündeki etikete bitkinin Latince adı, kullanım şekli ve dikkat edilmesi gereken hususlar yazılır. Kaliteli yağların etiketinde genellikle “gerçek” veya “saf” uçucu yağ yazar ve bunlar doğal, genellikle de organik şartlarda yetiştirilen bitkilerin buharla damıtılması veya sıkarak içlerinin boşaltılması sonucu elde edilir.
Yağlarınızı güvenilir bir yerden alın (tavsiye için bir aromaterapiste danışın) ve serin bir yerde, ağzı sıkıca kapatılmış koyu renk cam şişeler içinde muhafaza edin. Rahatsızlıklarınıza cevap veren yağların bir listesini çıkarın ve bunların arasından bir seçim yapın. Bir yağı masaj veya banyo için kullanmadan önce taşıyıcı denilen uygun bir madde ile seyreltmeniz gerekir (aşağıdaki kutuya bakınız).
Taşıyıcı yağı ve losyonu elinizdeki uçucu yağ ile verilen oranlara uygun olarak karıştırın. Birkaç kere kullanacaksanız tümünü önceden hazırlayabilirsiniz. Seçtiğiniz yağ veya yağ karışımları rahatsızlığınıza iyi gelmezse, yetkili bir aromaterapiste danışmanız gerekebilir.
0 Comments