En sık rastlanan hastalıklardan birisi olan obeziteye de neden olan aşırı yemek yeme alışkanlığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe artış gösterir.
Her insanda yemek gereksinimi belirlidir. Gereğinden fazla yemek yemek vücutta hazmı zorlaştırır. İnsan vücudu farklı ve önemli maddeleri ister. Sağlıklı bir insanın midesi ortalama 200-250 gr. bir yemeği birinci evre hazmını ilk 3-4 saat içerisinde gerçekleştirir. Bu gramaj iki katına çıkarıldığında, yani bir insan ortalama 500 gr. yemeği tükettiğinde hazım da ona göre zorlaşır. Yemeğin hazmedilmesi için vücut kalbin 4-6 kat daha fazla çalışmasına ihtiyaç duyar hale gelir.
Bu durum yalnızca insan kalbini değil bununla birlikte hazım için çalışan diğer organları da yıpratır. Sağlıklı birisi fazla yemek tükettiğinde vücut metabolizmaya bağlı olarak hızlı çalışır ve enzim de buna bağlı olarak hızlı olur. Ancak bu durum alışkanlık haline gelirse organlar tembelleşmeye başlar.
Fazlalıkların vücutta birikmesi sonucunda depolar oluşum gösterir. Depolar dolduğunda ise fazlalık olan yemek atıkları vücutta kanla beraber dolaşmaya başlar. Bu durumda kan dolaşımı yavaşlamaya yüz tutar. Kanda biriken ve ağırlaşmaya neden olan atıklar belirli bir süre sonra damarları tıkamaya başlar. Daralan damarlar ise vücudun istediği kanı yeteri kadar gerekli yerlere ulaştıramaz ve ciddi bir problem oluşturur. Beslenemeyen organlar vücutta daha fazla yemeğe ihtiyaç duyar. Yani daha fazla kan istemeye başlar. Bu durumda kişi daha fazla yemek yemeğe yönelir.
Bu açlık hissi artarak devam eder ve kişi kendisini durduramazsa pek çok hastalığa kapı açar. Düşünme, hafıza yeteneklerinde azalma, öğrenme yeteneğinde zayıflık gibi rahatsızlıklar aşırı yemek yiyen kişilerde sıklıkla görülür. Bununla birlikte fazla yemek yeme ile psikolojik sorunlar da baş gösterir. Kişi kendisini beğenmemeye başlar, asosyal olmaya toplumdan uzaklaşmaya başlar. Yaş ilerledikçe biriken bu yağlar kalp krizini tetikleyerek kişinin yaşam sürecinden çok daha önce hayatını kaybetmesine neden olabilir. Fazla yemek yeme durumu psikolojik olarak da kendisini gösterir. Duygusal boşluklar ve travmalar da kişiyi fazla yemeğe yöneltebilir.
0 Comments