Atopik Egzama, Sedef, Basur Hastalıkları ve Bitkisel Tedavileri


İklim, beslenme ve psikolojik etkilerin tetiklediği bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucunda meydana gelen kronik deri iltihaplanmasıdır. Genellikle alerjik sinüzit ve astımla birlikte görülmektedir.

Atopik Egzama Hastalığında Bitkisel İlaçların Yeri

Bitkisel ilaçların [atopik egzama] tedavisinde önemli bir yeri vardır. Kaşıntının giderilmesi ve deride oluşan değişimlerin ortadan kaldırılmasında çok sayıda bitkisel ilaç geliştirilmiştir. Bitkisel ilaçların yeterli olmadığı ağır durumlarda kimyasal ilaçların kullanım miktarlarını azaltmak için destek tedavi olarak uygulanabilir.

Derinin ve hastalıklı bölgenin çok kuru olması hali dışında tedavide yağlı ürün kullanılmamalıdır.

Atopik Egzama Hastalığına Karşı Kullanılabilecek Bitkisel

Alerjiye karşı yaban yasemini kullanılır. Büzücü ve doku sıkılaştırıcı olarak saplı meşe kabuğu kullanılır. İltihaplanmayı önlemek için papatya çiçeği, yaban yasemini ve yulaf samanı kullanılabilir.

Tedaviye destek olmak amacıyla hastada alerji yapan gıda maddeleri belirlenmelidir. Pamuklu giysiler kullanılmalıdır, derinin yağını giderici temizlik maddeleri kullanılmamalı, asitli olarak hazırlanmış ürünler kullanılmamalıdır.

Atopik Egzama Hastalığında Haricen Kullanılan Bitkisel İlaçlar

  • Bahçenanesi esansı: Süte karıştırılarak sürülebilir veya hazır ilaç şeklinde kullanılabilir.
  • Papatya çiçeği: İstenilen etkinin sağlanılması için hazır ilaç şeklinde kullanılmalıdır.
  • Saplı meşe kabuğu: İnce doğranılmış 5 gr kabuk 1 litre soğuk suda kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp 15 dakika bekletilir ve süzülür. Sulu kısım banyo suyuna ilave edilir, banyoda 20 dakika kalınır.
  • Yaban yasemini: Sadece hazır ilaç olarak kullanılmalıdır.
  • Yulaf samanı: 100 gr saman 2 litre suda 30 dakika kaynatılıp süzülür. Sulu kısım banyo suyuna ilave edilir, banyoda 15 dakika kalınır, günde 1 defa banyo yapılabilir. Papatya çiçeği ve saplı meşe kabuğu ile birlikte uygulanılabilir.

Atopik Egzama Hastalığında Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaç

Yaban yasemini: Sadece hazır ilaç olarak kullanılabilir. Kaşıntı, pullanma ve kızartıyı azaltır.

SEDEF HASTALIĞI

Sedef iltihaplı kronik bir deri hastalığıdır.

Sedef hastalığının nedenleri arasında kalıtımsal özellikler, kimyasal madde etkisi, iltihaplı hastalık, şeker hastalığı, ilaçların istenmeyen etkisi ve sinirsel etkiler sayılabilmektedir.

Bitkisel ilaç olarak biber destek tedavi olarak uygulanmaktadır. Hastalık hekim gözetiminde tedavi edilmelidir.

Tedaviye destek olmak amacı ile içki, sigara, kahve içilmemeli, yağlı, şekerli, baharatlı gıdalar yenilmememli, meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.

Yıkanma ve temizlik sırasında derinin yağı alınmamalı, bir fincan süte 1 çay kaşığı zeytinyağı veya buğday özü yağı iyice karıştırılarak banyo suyuna ilave edilmelidir. Deri korunularak güneş banyosu yapılmalıdır.

Üzüntü ve sıkıntının azaltılması için sakinleştirici bitkisel ilaçların desteği alınmalıdır.

Sedef Hastalığında Haricen Kullanılan Bitkisel İlaçlar

Biber: İltihaplanmayı önler, dokuların kanlanmasını arttırarak beslenmesini destekler. Hazır ilaç olarak kullanılabilir.

Basur Hastalığı ve Tedavisi

Basur bir damar hastalığıdır. Kalın bağırsağın sonunda toplar damarın genişlemesi ve şişmesi sonucunda ortaya çıkar.

BASUR HASTALIĞININ NEDENLERİ

Basur hastalığının nedenleri arasında uzun süreli kabızlık, oturarak çalışma, hareket yetersizliği, alkol, fazla, baharatlı yemek, şişmanlık, uzun süreli ağır bedensel işler sayılabilir.

Şikayetler arasında kaşıntı, ağrı, akıntı ve kanama, yanma hissi görülebilir.

Bitkisel ilaçlarla kaşıntı, yanma ve ıslaklık gibi şikayetler azaltılabilir. Henüz dış meme oluşmadığı veya memeye bastırılınca iç kısma geçtiği devrelerde bitkisel ilaçlarla tedavi tek başına mümkündür. Daha ileri devrelerde hekim gözetiminde tedavi gerekli olabilir.

Basur Hastalığında Bitkisel İlaçların İşlevi

  • İltihaplanmayı önleyici olarak cadı fındığı yaprağı ve kabuğu, kavak tomurcuğu, papatya çiçeği, saplı meşe kabuğu ve taşan memesi kökü kullanılmaktadır.
  • Kanamayı önleyici olarak cadı fındığı yaprağı ve kabuğu ile saplı meşe kabuğu kullanılmaktadır.
  • Tedavi amacına uygun olarak yukarıda belirtilen gruplardan bir veya bir kaçı birlikte kullanılabilir.
  • Tedaviye destek olmak amacı ile dar elbise giyilmemeli, pamuklu rahat iç çamaşırı kullanılmalı, temizlikte tuvalet kağıdı yerine ıslak mendil kullanılmamalıdır. Makatın tekrar tahriş edilmemesi için yumuşak dışkılama şartlarının hazırlanması çok önemlidir.

Büzü etki ve kaşıntıyı azaltmak için cadı fındığı yaprağı ve kabuğu, kavak tomurcuğu, saplı meşe kabuğu ve tavşanmemesi kökü kullanılmaktadır. Damarları destekleyici olarak tavşanmemesi kökü kullanılmaktadır.

Basurda Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar

Cadıfındığı yaprağı ve kökü: Fitil şeklindeki hazır ilacı kullanılmalıdır.

Kavak tomurcuğu: Fitil şeklindeki hazır ilacı kullanılır.

Papatya çiçeği: Fitil şeklindeki hazır ilacı kullanılır.

Tavşanmemesi kökü: Merhem ve fitil şeklindeki hazır ilacı kullanılabilir.

Basurda Haricen Kullanılan Bitkisel İlaçlar

Cadıfındığı yaprağı ve kökü: Merhemi kullanılmalıdır.

Kavak tomurcuğu: Kremi kullanılabilir.

Papatya çiçeği:Sargı, yıkama, banyo: Kıyılmış 50 gr çiçek üzerine 2 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir ve süzülür. Sulu kısıma 8 litre su ilave edilir. Hazır krem ve merhem şeklindeki ilacı kullanılabilir.

Saplı meşe kabuğu: İnce doğranılmış 3 yemek kaşığı kabuk 300 ml su ile 15 dakika kaynatılır ve süzülür.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir