Günlük yaşamda farklı nedenlerden dolayı oluşan ayakta su toplaması, her ne kadar küçük bir sorun gibi gözükse de oldukça can sıkıcıdır. Epidermis ile dermis yani üst deri ile alt deri arasına su toplanmasıyla oluşur. Bir tür ödem olarak da kabul edilmektedir. Bu durum topuk, parmaklar ve parmak aralarında meydana gelebilir. Ayakta meydana geldiği için önemsiz görülen su toplaması, iç organlarda oluşursa ölüme dahi sebebiyet verebilir.
Ayakta Su Toplaması Nedenleri
Ayaklarda meydana gelen bu sorunun farklı nedenleri vardır. Fakat ilk akla gelen yanlış ayakkabı kullanımıdır. Dar, ayağı sıkan, ayağa vuran kötü ayakkabı seçimi, sürtünmeye bağlı olarak buranın ayağın ilgili bölümünün tahriş olmasına neden olmaktadır. Buraya zamanla kan plazması birikiyor ve böylece söz konusu sorun meydana geliyor. Bu durum yangın itfaiye benzetmesi ile açıklanıyor. Ayakkabı ile ayak arasındaki sürtünmeden kaynaklanan ısı artışı, burada kan plazması yani su toplanmasına neden olmaktadır. Ayakta su toplaması sorunun nedenlerinden birisi budur.<
Su toplamasının bir diğer nedeni ise yanıklardır. Farklı nedenlerden dolayı ayakta gelen yanmalar, bu rahatsızlığın oluşmasını tetiklemektedir. Ayrıca mantar ve farklı hastalıklara bağlı olarak da su toplaması görülebilmektedir. Genel olarak bu sorunun nedeni için doku zedelenmesi gösterilebilir.
Ayakta Su Toplaması Nasıl Geçer?
Bu sorunun hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü zamanında yapılmayan müdahale, yaranın enfeksiyon kapmasına bağlı olarak iltihap ve benzer olumsuzluklara neden olabilir. Oluşan bu sorun, sporcular başta olmak üzere insanların yürümesini ve koşmasını zorlaştırmaktadır. Ayakta su toplaması tedavisi bu yüzden son derece önemlidir.
Tedavi için uygulanacak farklı yöntemler vardır. Bunlar, sorunun nedenine bağlı olarak değişmektedir. Fakat genel olarak çözüm yolları şu şekilde sıralanabilir:
Tuzlu Su
5 litre sıcak su ile 5 kaşık tuz karıştırılır. Oluşan karışıma ayaklar sokulur ve bir müddet beklenir. Tuzlu su başlangıçta acı verse de zamanla ayakların rahatlamasına neden olacaktır. Bu işlem 10 ila 20 dakika arasında uygulanmalıdır.
Tuzlu su uygulamasına rağmen düzelme olmamış ise steril bir iğne ile ilgili bölge patlatılmalıdır. İğne alkol ile sterilize edilebileceği gibi ısıtılarak da bu işlem yapılabilir. Patlatma işleminden sonra ise ilgili bölge kuru ve temiz tutulmalıdır. Bunun için antiseptik bezler kullanılabilir.
Sarımsak ve Kekik
Ayakta su toplaması için uygulanacak bitkisel tedavi yöntemlerinden birisi sarımsak ve kekik kullanımıdır. 100 gr kadar kekik ve yeteri kadar su kaynatılır ve daha sonra uygun sıcaklığa gelmesi beklenir. Uygun sıcaklığa geldiğinde yani ayakları yakmayacak kadar ılıdığında ayaklar bu su içerisinde 15-20 dakika dinlendirilmelidir.
Sterilize edilmiş sivri bir enjeksiyon iğnesi ile ilgili bölgedeki su boşaltılabilir. Bu aşamadan sonra ise buraya ezilmiş sarımsak uygulanmalıdır. Bunun nedeni ise sarımsağın doğal antibiyotik olmasıdır.
Aloe Vera
Mucizevi bitki olarak kabul edilen aloe veranın farklı yararları vardır. 25 gr kadar aloe vera jeli, ayakta su toplaması tedavisi için bitkisel çözüm yollarından birisidir. Bu jelin ilgili bölgeye uygulanması sonucunda, zaman içinde suyun azalması ve yaranın kuruması gözlemlenecektir.
Aloe vera jeli, bitkinin orta kısmında yer alan şeffaf maddeye verilen isimdir. Jel uygulamasının üzeri bandaj ile kapatılmalı ve ertesi güne kadar bekletilmelidir.
Krem ve Merhem
Ayakta su toplaması çok sık görülen bir problem olduğu için bunun çözümü için farklı kremler geliştirilmiştir. Vazelin, bepanten ve benzeri kremlerin su toplaması üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Fakat bunların dermatoloji uzmanı tarafından önerilmedikçe kullanılmaması gerekir.
Burada bahsedilen çözüm önerileri nispeten küçük olarak kabul edilen sorunlar içindir. Daha büyük olan ve uzun süreli olanlar için mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.