Nükleik asit, folik asit ve amino asit sentezinde görev alan B11 vitamini insan sağlığında önemli bir yere sahiptir. Folik asit ya da BC vitamini olarak bilinmektedir.
Bağırsak bakterileri tarafından da üretilebilmektedir. Ayrıca bir miktar karaciğerde depolanabilir. Az da olsa karaciğerde depolanan B11 vitamininin depolanma miktarı eksikliğinde çıkabilecek rahatsızlıkları 6 ila 9 ay ötelemektedir. Vücuda yeteri miktarda alınmadığı takdirde 6-9 ay kadar herhangi bir anormallik ile karşılaşılmamaktadır. Yetişkinler günlük 400 mg B11 vitamini almalıdır.
B11 Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- Kırmızı kan hücreleri yani alyuvarların oluşumunda etkin rol oynar.
- Büyüme-gelişme ve hücre bölünmelerinde görev alır. Özellikle anne karnındaki bebeğin sinir dokularının gelişimi için gerekli olan bir vitamindir.
- Vücudun direncini arttırarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
B11 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Havuç, avokado, portakal, yumurta, yeşil sebzelerde, ekmek, ıspanak, ceviz, limon, maydanoz, ciğer, marul, muz, böbrek, kırmızı et, karpuz, peynir, domateste bol miktarda B11 vitamini bulunur.
B11 vitamini bazı çevresel faktörlere (ışık, ısı, bekleme vb.) karşı oldukça dayanıksızdır.
B11 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
B11 vitamini eksikliğinin tespit edilebilmesi için vücutta oluşan bazı anormalliklerin bilinmesi gerekmektedir. Bu anomallikler ile karşılaşmamak için vücuda düzenli ve dengeli olarak diğer vitamin ve minerallerde olduğu gibi B11 vitaminin de alınması gerekmektedir.
- İshal, kusma, baş ağrısı, bulantı görülebilir.
- Çarpıntı ya da başka kalp rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalınabilir.
- İştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı meydana gelebilir.
- Unutkanlık problemi oluşabilir.
Bu problemler ile karşılaşmamak için yukarıda belirtilen besinleri dengeli ve düzenli olarak tüketmekte fayda vardır. Ayrıca diğer tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi B11 vitamini eksikliğinde de doktorlara başvurmak gerekir.
Vücuda fazla oranda B11 vitamini alındığı zaman çeşitli cilt problemleri, uykusuzluk problemleri ve sindirim sistemi problemleri ile karşılaşılabilir.
Uyarı: Hamilelerin B11 vitamini eksikliğinde erken doğum, düşük riski, gebelik zehirlenmeleri gözükebilir. Ayrıca bebeğin beyin ve omuriliği yeteri miktarda gelişemeyip ciddi problemler oluşabilir.