Bahçelerde Kolay Yetişebilen Bitkiler


İster geniş bir bahçeye veya bir balkona sahip olun, hala tüketmek için taze bitkiler yetiştirebilirsiniz. Çoğu yeni başlayan kişiler bahçelerinde her ektiği ürünün hemen yeşillenmesini bekliyorlar. Ancak deneyimli olanlar bilir ki her ektiğimiz anında büyümez. Bu yazımızda özellikle bahçeleri ile yeni ilgilenenler için hızlı büyüyen bazı bitkilerden bahsedeceğiz.

Salata Yeşillikleri

Salatalık
Salatalık

Büyümek için en az ürkütücü bitkilerden biri olan marul ve diğer salata yeşillikleri hızla büyür, hasat edilmesi ve besinlerle doldurulması kolaydır. En iyisi, çok az alan gerektiren, çok çeşitli yeşillikleri kolayca kaplarda bile yetiştirebilirsiniz.

Çoğu bölgede, marul ve diğer yeşillikler ilkbaharda ve sonbaharda en iyi şekilde büyürler (soğuk mevsim mahsulü olarak bilinenler gibi). Tohum dikerken, toprağın iyi drenajlı ve gevşek olduğundan emin olun. Ayrıca, tohum veya nakilden yaklaşık bir hafta önce, toprağa organik madde ekleyin.

Patates

Patates
Patates

En iyi sıralar halinde yetiştirilen, ev yapımı patatesler için biraz alana ihtiyacınız olacak. İlk adım bir siper kazmaktır (yaklaşık 20 cm derinliğinde ve 15 cm genişliğinde). Birden fazla patates dizisi kazmayı planlıyorsanız, onları yaklaşık olarak 90 cm uzağa yerleştirin. Fiziksel olarak ekmeden önce organik kompost ve / veya sulandırılmış gübre kullanın.

En iyi başlangıçlar tohumlanmış eski patateslerdir. Bu patatesleri bir golf topu büyüklüğünde olan parçalara ayırın (parça başına en az iki gözün olmasını sağlayın).

Domates

Domates
Domates

Bu meyve küçük alanlarda yetiştirilebilir – hatta asılı sepetlerde bile domates yetiştirebilirsiniz. Başlangıç ​​olarak, kiraz domatesleri gibi daha küçük çeşitlerle başlamanız önerilir. Tohumdan ekim yapıyorsanız, ortalama son bahar donundan altı ila sekiz hafta önce başlayın.

Özellikle öğleden sonra güneşine maruz kalmak mahsulün gelişmesine yardımcı olur. İlginç olan şudur: domateslerinizi, fesleğenin (ekilecek başka bir kolay bitkinin) yanında ekersen, sivrisinekler de dahil olmak üzere doğal olarak zararlıları yok edebilirsin.

Şakayık

Şakayık

Aslında Türk mutfağında pek kullanıldığı görülmese de şakayık yaprakları salatalarda, tatlılarda, çorbalarda ve diğer yemeklerde kullanılabilir. Ek olarak, bu güzel çiçek, arılar ve kelebekler de dahil olmak üzere polinatörleri de çekiyor. Üstelik bu bitkiler oldukça uzun ömürlüdür.

Şakayık bitkileri güneşe maruz kaldığında ve iyi drene edilmiş toprakta ekildiğinde peoniler tipik olarak en iyi şekilde büyür.

Yeşil Fasulye

Yeşil Fasulye

Düzenli olarak sulama yapmaktan başka pek fazla ilgi istemeyen yeşil fasulye de hızla büyüyen bitkiler arasında yer almaktadır. Tohumdan kolayca filizlenirler ve birçok hastalığa karşı dayanıklıdırlar. Hem tohum hem de çalı olarak büyümesi kolay olsa da, eğer kaplarda baklagiller yetiştiriyorsanız, çalı fasulyeleri idealdir. Yeşil fasulye mümkün olduğunca bol güneş alan yerlerde yetiştirilmelidir.

Turp

Turp
Turp

Hiçbir şey taze turpların yerini tutamaz ve şanslısınız ki, büyümeleri kolaydır! Hızlı büyümeleri nedeniyle, her mevsimde çoğu ürünün tadını çıkarabilirsiniz. Serin mevsimlerde ise son dondan 6 ile 4 hafta önce tohumlar şeklinde ekebilirsiniz.

Küçük bahçeniz için bu 6 bitkiyle başlayabilirsiniz. Elbette bulunduğunuz yere göre değişik bitkiler de deneyebilirsiniz. Ancak yukarıda bahsettiğimiz bu bitkiler hızlı büyüdükleri için yeni başlayanlara önerilmektedir.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir