Bahçelerinizde Taç Çürüğü İle Nasıl Mücadele Edersiniz?


Bahçe
Bahçe

Taç çürüğü, başta bahçe sebzeleri olmak üzere birçok bitkiyi etkileyen kötü bir mantar kökenli hastalıktır. Bu bahçelerde sel baskınları veya çok fazla su ile başka nedenlerle karşılaşıldığı zaman toprakta gelişen bir mantardan kaynaklanır. Taç çürüğünün fark edilmesi zordur ve bir kez bulaşıp hasar verdikten sonra, bitkinin geri getirilmesi için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

Bu nedenle taç çürüğü ile mücadele etmenin ilk adımı taç çürüğüne karşı önlem almaktır.

Taç Çürüğü Nasıl Anlaşılır?

Çoğunlukla, bitkiyi etkilemeden önce taç çürümesi fark edilemez. Enfekte olmuş bir bitkiye yakından bakarsanız, toprak hattının yakınındaki bitkinin taç veya alt sapının yakınında meydana gelen kuru çürük belirtilerini fark edebilirsiniz.

Bu görsel işaret dışında, taç çürümesinin semptomları, genelde gözden kaçırılır. Bazen çürüme sadece bitkinin bir tarafına veya bitkinin geri kalanına yayılmadan önce sadece yan dallarda görünecektir. Çürümeye girdiğinde, yapraklar ve saplar, bitki dokusunun çürümeye bağlı olarak öldüğü yerde koyu kahverengi renge dönüşür.

Hastalık yayıldıkça, bitki solmaya ve ölmeye başlar. Yapraklar sarı, mor veya kırmızı gibi tuhaf renklere dönüşebilir ve bitkinin büyümesi genellikle durur. Taç çürümesi bir ağacın tabanından devraldıysa, taç yakınındaki kabuğun üzerinde koyu alanlar gelişir ve hastalıktan etkilenen alanlardan karanlık bir sap çıkar. Hastalığın bu ilerlemesi, etkilenen bitkilerin bazen çiçek açmasına rağmen gerçekleşmeye devam eder, ki bu da bazen bahçıvanların bitkilerinin taç çürümesi ile enfekte olan hastalığının ciddi olmadığına inanmasına neden olur. Bu, taç çürümesinin semptomlarına aşina olmanın ve harekete geçmenin çok önemli olmasının bir nedenidir.

Taç Çürüğü Olduğunda Ne Yapmalısınız?

Taç çürüğünün ilk belirtileri gözünüze çarptığında, hemen ilerlemek ve hemen harekete geçmek en iyisidir. Enfekte olmuş tüm bitkileri derhal kökünden çekin ve salgın yayılmadan ve yakındaki bitkileri etkilemeye başlamadan önce bunları dikkatli ve hızlı bir şekilde atın. Bölgeyi iyice sterilize edin ve etkilenen bölgedeki toprağı değiştirin, böylece taç çürümesi sizi iki kez aynı yerden vurmasını engellersiniz.

Toprak değiştirirken biraz kil karışımlı toprak eklemeyi unutmayın. Bu karışım, gelecekteki yağmurlarda geniş bir drenaj alanı sağlayacaktır. Bahçenizin bitki ve ağaçlarının etrafındaki aşırı ıslak topraklara dikkat edin. Sadece her bitki su gerektiğinde ve herhangi bir su eklemeden önce üst kısmının tamamen kurumasını bekleyin. Sulama zamanı geldiğinde, suyun derinlemesine gittiğinden emin olun, böylece ağacın veya bitkinin kök yapısı en iyi şekilde yararlanarak bahçenizi daha az sıkarak su tasarrufu yapmanıza izin verir.

Taç Çürümesinin Yayılması Nasıl Önlenir?

Enfekte toprağı uzaklaştırmak için kullandığınız aletler, yıkanmalı ve iyice sterilize edilmelidir. Tüm bu zamanını ve enerji mücadelesi veren taç çürümesinin, bahçenizi tehlikeye atılmış aletlerle yeniden canlanmasını istemezsiniz. Kirlenmiş tüm toprakları çıkarmak için bir el arabası kullanın ve sonradan yıkadığınızdan emin olun. El arabası tekerlekleri bile kirlenmiş olabilir, bu yüzden temizleyin. Ayrıca, enfekte toprağı çıkarmak için kullandığınız kazma aletlerini ve görevi yaparken giydiğiniz ayakkabıları temizlemeyi ve dezenfekte etmeyi de unutmayın.

Taç Çürümesi Tedavisinde Ne Kullanılabilir?

Fungisit, önleyici bir tedavi olarak yardımcı olabilir, ancak genellikle taç çürümesi başladıktan sonra etkisizdir. Kullandığınız her galon suya iki çorba kaşığı Captan veya Aliette fungisit kullanın ve toprağın derinlemesine nüfuz etmesini sağlayın. Bol miktarda mantar ilacı kullanmak bahçenizde gelecekteki taç çürümesi salgınlarından kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Her mevsimde sebze mahsulleri döndürmek taç çürümesinden de kaçınmaya yardımcı olur. Özellikle domates bitkilerini her yıl bahçenizdeki yeni yerlere taşımayı unutmayın. Toprağınıza çakıl eklenmesi, aynı zamanda taç çürümesine yol açabilecek drenaj sorunlarını daengellemenize  yardımcı olacaktır. Çok gölgeli alanlarda sebze yetiştirmekten kaçının, çünkü güneşin olmaması, şiddetli yağışlardan sonra toprağın tamamen kurumasını engelleyecektir.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir