Pembe, kırmızı ve beyaz çiçekler açan begonya güzel görüntüsü ve hoş kokusu ile evlerde ve bahçelerde en çok yetiştirilen çiçeklerden biridir. Bakımının kolay olması da tercih edilmesinin sebeplerinden biridir.
Begonya Çiçeği Yetiştirilmesi Çoğaltılması ve Bakımı
- Begonyanın bakımında ilk dikkat edilmesi gereken ekimin hangi zamanda yapılacağıdır. Begonyanın ekilmesi için en uygun tarih Ocak, Şubat ya da Mart ayıdır. Ekildiği aya göre çiçek vereceği zaman da değişiklik gösterir.
- Tohumların üzerini tamamen toprakla kapatmamak gerekir. Sadece hafifçe bastırarak örtmek yeterlidir. Seçilen toprak ise suyu iyi geçiren bir toprak çeşidi olmalıdır. Tohumu ektikten sonra gübreleme ve sulamaya da özellikle dikkat edilmelidir.
- Tohumun ekilmesinden sonra ilk haftadan önce gübreleme hemen ardından sulama yapılmalıdır. İkinci hafta ilk haftada verilen gübre miktarının iki katına çıkarılması, su miktarının sabit kalması gerekir. Daha sonraki haftalarda ise ikinci haftada uygulanan gübre ve su miktarı korunmalıdır.
- Verilen suyun toprağın her kısmına ulaştığından emin olunmalıdır. Bitki tuttuktan ve çiçek vermeye başladıktan sonra sulama rutini için dikkat edilmesi gereken, yaz aylarında suyun sürekli nemli kalmasını sağlamak için bol bol sulamaktır. Buna ek olarak, çok sıcak ve kuru havalarda begonyanın yapraklarına su püskürtülerek yaprakların da nemli kalması sağlanmalıdır.
- Begonya soğuğa karşı çok dayanıklı olmadığı için, kış aylarında onu soğuktan korumak adına çok fazla sulama yapmaktan kaçınılmalıdır. Gübreleme için Mayıs ve Eylül aylarında haftada iki kere 1-2 gram gübre verilmesi yeterlidir.
- Begonyanın iklim isteği de, ekiminin yapıldığı ve yetiştirildiği ortamın ısısı açısından önemlidir. Bu çiçeğin gelişebilmesi için en uygun ısı 15 ve 20 dereceler arasıdır. Kış aylarında ise ortamın ısısı 10 derecenin altına inerse gelişmesi kötü etkilenebilir.
- Doğrudan güneş ışığı gören yerlerde yetişebildiği gibi yarı gölge olan yerlerde bulunmasında da bir sakınca yoktur. Güneş ışığının yanısıra diğer ışık kaynaklarından da yararlanabiliyor olması yetiştirilmesini kolaylaştıran bir diğer etkendir.
- Begonya yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken son konu ise saksı değişimidir. Saksının 2-3 yılda bir bahar aylarında değiştirilmesi gerekir. Bu esnada bitkiye mineral ve vitamin takviyesi de yapılabilir.