Karabiber gibi biber türlerinden biri olan beyaz biber, tropik iklimlerde yetişen ‘’piper nigrum’’ ağacının meyvelerinden elde edilir. Karabibere göre aroması daha hafiftir.
Beyaz biber nasıl bir bitkidir?
Karabiber ve beyaz biber aynı ağaçtan elde edilir. Aralarındaki renk ve aroma farkı, tohumların işlenmesi sonucunda ortaya çıkar. Karabiber, olgunlaşmamış biber tanelerinin kurutulmasıyla elde edilir. Yeşil tanelerin kurutulmuş hali olan karabiber taneleri, yoğun ve keskin bir aromaya sahiptir. Olgunlaşan kırmızı meyvelerin, 15 gün süreyle suda bekletilip kabuklarının soyulmasıyla beyaz biber elde edilir. Beyaz biberin soyulması için genellikle deniz suyu kullanılır. Karabibere göre daha hafif ve daha topraksı bir aromaya sahiptir. Başta Hindistan olmak üzere, Malezya, Amerika ve Güney Asya da yaygın olarak yetiştirilir.
Beyaz biber yemeklerde nasıl kullanılır?
Beyaz biberin dünya mutfaklarında en yaygın kullanımı Hint, Asya ve Meksika mutfaklarındadır. Karabiber ve beyaz biber arasında çok belirgin aroma farklılığı olmamasına rağmen, karabiberin tadı daha baskındır. Beyaz biberle, karabiberin kullanımı genelde estetik nedenlere dayanır. Beşamel sos gibi açık renkli soslarda estetik bir görünüm vermek için beyaz biber kullanılır. Renginin yanı sıra aromasının daha hafif olması nedeniyle, çok baharatlı yemeklerde ya da hafif karabiber tadının arzu edildiği tariflerde beyaz biber tercih edilebilir.
Mutfak kullanımları: Beyaz biber, karabiberin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanabilir. Sıklıkla krema bazlı çorbalar, erişte, makarna, hamur işleri ve mayonez ve diğer beyaz soslar gibi açık renkli yemeklerde estetik kaygı nedeniyle tercih edilir. Karabibere kıyasla kimyonla daha uyumlu bir lezzete sahiptir.
Beyaz biber nasıl saklanır?
Beyaz biber çekilmeden tane haliyle uzun süreyle kullanılabilir. Biber öğütüldükten sonra içindeki uçucu yağlar açığa çıkar ve aromasını kaybetmeye başlar. Bu nedenle tane biberin ağzı kapalı cam bir kap içinde, toz beyaz birin ise yine kapalı bir kap içinde ve güneş görmeyen bir alanda saklanması gerekir. Toz biber uygun koşullarda 3 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Tane biber ise ağzı kapalı saklandığı sürece çok uzun süre bozulmadan kalır.
Beyaz biberin faydaları nelerdir?
Beyaz biber mideyi uyararak, midedeki hidroklorik asit miktarını artırır. Artan salgı seviyesi sayesinde sindirimi geliştirir ve bağırsak gazlarını azaltır. K vitamini, demir ve manganez açısından mükemmel bir kaynaktır. Terletici ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.