Günümüzde dahi üretimi çok sınırlı olan, yüksek antioksidan içeren beyaz çay, siyah ve yeşil çay ile aynı bitkinin yapraklarından elde edilir ve çayın en güzel yetişmiş halidir. MS. 6. yüzyıldan bu yana üretilen bu çayın ana vatanı ise Çin’dir. Dönemin Çin imparatoru beyaz çayın gelişimine özellikle önem vermiş ve üretiminin yaygınlaşması için çaba göstermiştir. Yüzyıllarca Çin’e has bir çay olması istenen beyaz çay gizlendiği için günümüzde halen Çin dışında üretimi fazla yaygın değildir. Beyaz çayın sağlığa sayısız faydaları bulunur. Bunlardan en önemlisi ise cildi farkedilir bir şekilde gençleştirmesi ve sıkılaştırmasıdır.
Beyaz çayın toplanması için ideal zaman erken ilkbahar aylarıdır. Çayın belli bir kısmında yetişen gümüşi tüylerle kaplı, ipeksi tomurcuklar, hassas bir şekilde elle toplanır. Özel yöntemlerle korunur ve saklanır. Siyah veya yeşil çayın aksine beyaz çay suni işlemlere gerek duymaz, ancak toplanması ve saklanması yeterince zahmetlidir. İlkbahar süresince sadece 4-5 gün içerisinde toplanabilir. Siyah çayın yetiştiği topraklar ve iklimde rahatlıkla yetişebilir.
İlk beyaz çay ve günümüzün en çok üretilen beyaz çayı, Çin’in Fujian eyaletinde üretilir. Beyaz çayın evde ve serada yetiştirilmesi birçok kez denenmiş ancak istenilen başarıya ulaşılamamıştır. İklimi, nemi, suyu ve güneşi doğal ortamında alması gereken bir bitki olduğundan serada üretmek hem zahmetlidir hem de aynı tadı vermez.
Beyaz Çay ise siyah çayın üretilebildiği her yerde üretilebilir. Sadece hasat zamanı ve renginden ötürü farklı adlandırma yapılmıştır. Günümüzde Çin, Japonya, Hindistan, Sri Lanka ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkelerde yetiştiriciliği yapılır.