Bitkiler nası üreler? Bitkilerin üreme çeşitleri ve üreme hakkında kısa bilgiler, Eşeyli ve Eşeysiz Üreme Nedir
Bitkiler de tıpkı hayvanlar gibi kendi varlıklarını korumak için ürerler ve çoğalırlar. Bakterilerden tutun da meçe ağaçlarına kadar bütün bitkilerin üreme biçimleri iki büyük sınıfa ayrılabilir.
Eşeysiz Üreme Nedir?
a) Eşeysiz Yüksek Üreme (Biteysel Üreme); eşeysiz üremenin en basit biçimidir. Bölünme ve Tomurcuklanma ile olur. Biteysel üreme, bir bitkiye, tohum gibi üretici organların aracılığı olmadan yeni bir bitki meydana getirmesi imkanını sağlar. Biteysel üremeyi bitkinin eşeylikle ilgisi olmayan bölümleri (saplar, yapraklar, kökler) meydana getirir. Çiçekler de bu üremeye katılırlar, ama tohumları dölleme yapmazlar.
Sapların toprak üstü bölümündeki tomurcuklar veya toprakaltı bölümündeki sürgünler bitkiden kendiliklerinden ayrılıp toprakta filizlenirler. Tıpkı bir tohum gibi gelişmeye başlayan bu filizlerden yeni bitkiler türer.
b) Eşeysiz Alçak Üreme; Çiçeksiz – Meyvesiz Bitkiler (Cryptoga-meae) denilen çiçeksiz basit yapılı bitkilerle Talli Bitkiler (Thallo-phyta) ve hatta Tek Hücreli Bitkiler (Schizophyta)’in üreme tarzıdır. Sporlanma ile olur. Eğreltiotları, Likenler, Gerçek mantarlar, Cıvık mantarlar, Algler, Suyosunları ve Bakteriler eşeysiz ürerler.
Eşeyli Üreme Nedir?
Küçüklü büyüklü binlerce bitkinin üreme tarzı olan eşeyli üreme, tabiatın yarattığı en mükemmel üreme çeşididir. Eşeyli üreme, tabiatın gerçekten üstün bir eseri olan Çiçek aracılığıyla olur.