Bıttım ülkemizde Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. Genellikle Mardin ve Siirt yöresinde geleneksel yöntemlerle sabun olarak üretilmektedir. Deri hastalıkları için uygun PH değerine sahip olan bıttım sabunu en çok tercih edilen temizlik malzemesidir. Rivayete göre geçmiş yıllarda kuşların yaralarını iyileştirmek için kullanılırmış.
Bıttım sabunu günümüzde, saçlarda kepek ve yağlanma sorunları için kullanılmaktadır. Tek başına hiçbir saç şampuanı ve saç bakımı malzemesiyle kullanılmayan bu sabun saçları yumuşacık yaparak etkisini birkaç günde gösterebilmektedir. Ayrıca yağlı ciltler ve lekeli ciltler için kullanıldıklarında da lekelerin ve alt tabakadaki yağlanmayı geçirdiği gözlenmiştir.
Bıttım Sabunu Özellikleri Nelerdir?
Vücut için kullanıldığında ise, sırt bölgesinde oluşan sivilcelenmeler varsa uzun vade de geçirmektedir. Ayrıca egzama, mantar gibi cilt rahatsızlıklarında da kullanılabilmektedir. Diğer sabunlarda bulunmayan, başka maddelerden takviye yapılarak sağlanan yağlar bıttım bitkisinde kendiliğinden bulunmaktadır ve bu özellikteki tek sabundur. Sabun olarak değil de ot olarak kaynatılıp içildiğinde ise iştah açıcı bir özelliği vardır ve böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Ayrıca bıttım sabunu ayak terlemesine ve saçlarda siyahlaşmaya yardımcı olur.
Bıttım Sabunu Faydaları Nelerdir?
Bıttım sabunu Varis tedavisinde de kullanılmaktadır. Gözenekleri açma ve temizleme gibi bir özelliği de mevcuttur. Tek önemli husus düzenli olarak kullanmak gerekmektedir ve eğer saça kullanılacaksa tek başına kullanılması 2. Bir ürün kullanılmaması gerekir. Bıttım sabunun doğal yapısı nedeniyle herhangi bir zararı yoktur diyebiliriz. sadece doğal bir bıttım sabunu tercih etmekte yarar var.
0 Comments