Net bir yetiştirilme yeri olmayan böğürtlen doğal olarak herhangi kendisine uygun olan bir yerde yetişebilir. Yaz ortası ve sonbahar başında yetişir. Böğürtlen dondurma, pasta, ilaç ve kozmetik sektörlerinde de kullanılır ancak günümüzde en çok kanser alanında dile gelir.
Böğürtlenin faydaları nelerdir?
İçerisinde bulunan ellagik asit anti-kanserojen madde olarak bilinir. Göğüs ve rahim tümörüne karşı oldukça etkili olup büyümesini engellediği Amerika’da Kuzey Carolina’daki Clemson Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Böğürtlenin çok sık olarak tüketilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Çünkü böğürtlenin içerisinde bolca vitamin ve mineral bulunmaktadır. Vitamin olarak; A, C ve E vitamini bulca bulunmaktadır. Mineral olarak; folik asit, selenyum ve kalsiyum mineralleri bolca bulunmaktadır.
Böğürtlenin bir diğer faydası ise kalp sağlığını korumasıdır. Ayrıca vücutta var olan iltihaplanmanın azalmasını sağlar. Böğürtlenin diğer bir faydası kabızlığı önlemesidir. İçerisinde bulunan yoğun lif oranı sayesinde bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bademcik, ağız, dil, diş eti iltihapları çayı sayesinde giderilmesi mümkündür. Bunun için çayı haşlanarak gargara yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde yaprağından yapılacak olan çay normal bir şekilde tüketilerek, ağızda oluşabilecek yaralara karşı önlem alınabilir.
İdrar sökücü özelliği vardır ve hemoroid hastalarına karşı da tedavi amaçlı kullanılabilir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Kanı temizler ve kan şekerini düzenler. Hafızaya iyi gelir ve daha zinde bir his yaratır. Cildi güzelleştirdiği için kozmetik alanında çok fazla tercih edilir.
Olgunlaşmamış böğürtlenleri tüketme sonucu cyclospora semptomları görülebilir. Bu da ishal, su kaybı, karın kasılmalarına neden olabilir.
Böğürtlen nasıl kullanılır?
Böğürtlen yaygın olarak hastalık tedavilerinde kullanılır. Meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılarak yapılan bu tedaviler şu şekildedir;
- Yaprakları kaynatılarak ağız, diş eti ve bademcik iltihapları tedavisinde kullanılır.
- Kökleri kaynatılıp suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesini sağlar.
- Böğürtlenden yapılan şurup, göğüs ve solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Püreleştirerek yaralara sürülür. Yaranın iyileşme hızını arttırır.
- Böğürtlen filizi sinir otu,sumak, gül ve dut şurubuyla kaynatılıp gargara yapılarak küçük dil şişmesi tedavisinde kullanılır.
Böğürtlen ağacının külü iltihap kapmış yaralara tedavi amaçlı kullanılır.