Börülce Dondurucuda Nasıl Saklanır?


Börülce
Börülce

Mevsiminde bulunması güç olan besinlerin saklanması, istenilen her an ulaşılmasına imkân sağlar. Ancak derin donduruculardan iyi bir verim alınabilmesi için saklama koşullarının, paketleme şekillerinin, hangi gıdaların kolaylıkla saklanabileceğin bilinmesi gerekir. Böylece niteliklerine ve saklama koşullarına göre taze bir şekilde tüketilebilir.

Havuç, biber, kabak, bamya, bezelye gibi sebzelerin yanında börülce de dondurucularda saklanabilir. Saklamadan önce güzelce yıkanmalı ve iyice süzülmelidir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken ilk adım, sap kısımların ayıklanmasıdır. Eğer kenarlarında kılçık varsa onlarda temizlenmelidir. Yemeklerde nasıl kullanılacak ise o boyutlarda doğrayarak bir kap içerisinde haşlanır. Daha sonrasında da soğuk buzlu su içerisine koyarak şoklama yapılır.

Haşlama işleminde yarım kiloyu geçmeyecek şekilde tencereye konulması daha iyi haşlanması açısından dikkat edilmelidir. Börülceler kaynayan suda ortalama 2-3 dakika bekletilmelidir. Bu sürenin aşımı sonucu börülceler çözüldüğünde çok yumuşak bir hal alacaktır. Bu da lezzetini bozmuş olur. Şoklamada da tamamen soğuduklarına emin olduktan sonra kâğıt havlu üzerine çıkartarak fazla suyun emilimi sağlanır. Böylece dondurucuda buzlanma riski olmaz.

Suyu alınmış olan börülceler, buzdolabı ya da özel saklama poşetlerine doldurulur. Daha çok plastik torba veya strech film kullanılmalıdır. Poşeti doldurduktan sonra havasının alınması önemlidir. Ağzı bağlandıktan sonra da derin dondurucuya yerleştirilebilir. Sebzenin tazeliğini ve vitaminini kaybetmemesi için dondurucuda -21 derecede muhafaza edilmelidir. Bu sayede bir yıl gibi uzun bir süre saklanabilir.

Gıdayı tükettikten sonra kesinlikle tekrar derin dondurucuya konulmamalıdır. Yemeklerde kullanılması için çıkarılan sebze çözdürülmemelidir. Çözdürüldüğü takdirde yapısı bozularak besin değerini kaybedecektir. Onun için sebzeler, direkt pişirme suyuna konmalıdır. Dondurucuda az gıda varsa ve sebzelerin daha uzun süre dayanabilmesi için buz poşetleri yerleştirilebilir. Bunların dışında elektrik kesintisi olduğunda dondurucular kesinlikle açılmamalıdır. İçindeki gıdalar iki gün kadar dayanır. Sebzelerin yanına meyve veya et ürünleri konmamalıdır. Çünkü kapalı da olsalar biri çözülüp diğerine bulaşarak bakteri üremesi meydana gelebilir.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir