Ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyıları şifalı bitki türleri açısından oldukça zengindir. Bu nedenle kıyı şehirlerinde zeytinyağlı sebze yemekleri ve bitkilerin kullanımı oldukça fazladır. Bostan otu ya da diğer adı ile şevketi bostan da bu şifalı otlardan biridir.
Bostan Otu Nasıl Bir Bitkidir?
Tohumdan kendiliğinden yetişebilir. Aşırı soğuklara karşı dayanıklı bir bitki türüdür. Altın sarısı renginde, demet şeklinde dikenli çiçeği vardır. Şifalı ot olarak kullanılması istenirse, çiçeklerini açtığı zamanlarda hasat edilmesi gerekir. Yaz aylarında çiçek açar. Bostan otu kalsiyum, potasyum, magnezyum ve B vitamini yönünden oldukça zengin bir bitkidir.
Bostan Otunun Faydaları Nelerdir?
Böbrek için oldukça yararlıdır, böbrek taşı düşürülmesinde önemli bir etkisi vardır. Kilo almakta zorlanan kişiler için önerilir. Mideyi kuvvetlendirerek iştah artırıcı özelliği vardır. Antibiyotik özelliği ile vücuttaki iltihaplanmaları azaltır ve önlenmesine yardımcı olur. Öksürük, astım rahatsızlıkları, toz ve otlardan dolayı oluşan nezleler için iyileştirici etkisi vardır. Sindirim güçlüğünden dolayı yaşanan mide rahatsızlıklarının giderilmesinde önemli etkiye sahiptir. Bağırsaklarda gaz sökümünü kolaylaştırır.
Bostan otu çok bilinmeyen bir bitki türüdür. Ana vatanı Akdeniz’dir fakat hemen hemen Türkiye’nin her yerinde yetiştirilebilir.
Bostan Otu Nasıl Kullanılır?
Bostan otu aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Yaz aylarında çiçekleri toplanıp gölgede kurutulur. Bitkiler sonbaharda olgunlaştığında da tohumları toplanır. Kurutulan çiçekler ve tohumları karıştırılarak çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bu karışımdan bir tatlı kaşığı alınıp çay şeklinde demlenip tüketilebilir. Ayrıca farklı şekillerde yemeklerde de kullanılabilir.
Bostan otu vitaminler yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Kişilerin otun içindeki mineral ve vitaminlere duyarlı olup olmadığı az miktarda denenerek kontrol edilmelidir. Bir yan etki oluşur ise mutlaka doktora gidilmelidir.
0 Comments