Frenk lahanası ismiyle de bilinen brüksel lahanası Turpgiller ailesine ait bir bitki türüdür. Brokoli gibi bu bitkinin de kanseri önleyici etkileri vardır. Kış sebzeleri arasında yer alan Brüksel lahanası bol miktarda C vitamini bulundurur. Fide durumundayken lahanaya olan benzerliği ile dikkat çekse de daha sonradan gövdesi 1 metre uzunluğuna kadar çıkabilir.
Brüksel lahanası Türkiye’de son dönemlerde tanınmaya başlayan bir bitki türü olduğundan yaygın bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaz. Avrupa’da ise başta Belçika ve İngiltere olmak üzere yaygın olarak yetiştiriciliği yapılır. Bunun yanı sıra ABD içerisinde Kaliforniya bölgesinde de Brüksel lahanası bulunur.
Brüksel lahanası sıcak havaları sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle hafif don olaylarının yaşandığı serin iklime sahip yerlerde daha iyi yetişir. Ilık iklime sahip yerlerde yetişmesi için ekimi sonbahar mevsiminde yapılmalıdır. Uygun tohum ve gübre alındığı takdirde evlerin balkonlarında ya da bahçelerinde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Brüksel lahanası çok çeşitli topraklarda yetişebilse de orta seviyede ağır ve azot içeren topraklarda daha iyi yetişir. Erkenci türleri için hafif, geçici türleri için ise ağır toprakların seçilmesi gerekir. Ayrıca yetişmesi için toprağın organik madde bakımından zengin olması gerekir. Böylelikle istenilen nem sağlanmış olur. Toprağın pH değerinin en az 6.5 olması önemlidir. Düzenli olarak gübrelemesinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Gübre fosfor ve potasyum bakımından zengin olmalıdır.
Brüksel lahanasının düzenli olarak tüketilmesi insanlar için önemlidir. Çünkü yapısında bol miktarda C vitamini içerir ve kansere karşı koruma sağlar. Yapısında yer alan yüksek orandaki demir sayesinde kansızlık problemine de iyi gelir. Bunlara ek olarak içerdiği potasyum sayesinde hipertansiyon problemine çözüm olur ve tansiyonu sağlıklı seviyelerde tutar. En büyük dezavantajı iyot emilimini azaltmasıdır. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.