Latince adı Lactarius Salmonicolor olan çam mantarı genellikle çam ağacı ormanlarında, çayırlıklarda ve yapraklı ağaçların diplerinde görülür. Çam mantarı ülkemizde kanlıca mantarı veya melki mantarı olarak da bilinir. Krem şapkalı ve beyaz şapkalı olmak üzere iki farklı türü bulunan çam mantarı Mart ve Haziran ayları arasında yetişir.
Dünyada en fazla kullanılan mantarlar arasında yer alan çam mantarı yapısında fosfor, kalsiyum ve demir mineralleriyle B1 ve C vitaminleri bulundurur. Çam kokusunun kendine has güzel bir kokusu vardır fakat tadı acıdır. Temizlenmesi de oldukça kolay olan çam mantarı yapısındaki bileşenler ile bir takım sorunlara etki edebilir.
Çam Mantarının Faydaları Nelerdir?
- Kansızlık sorunlarına iyi gelir.
- Zihinsel olarak yaşanan yorgunluklara destek olur.
- Düşük kalorili olması nedeniyle kilo sorunu olanların yemesi tavsiye edilir.
- Diyet listelerinde iyi bir tercihtir.
- Suyu cilt ve yüz bakımı için kullanılır.
- Sivilce sorunlarına iyi gelir.
- Ağrılara iyi gelir.
- Romatizma sorunları olanlara destek sağlar.
- Kanser hastalıklarına karşı iyileşme sürecine yardımcı olur.
- Mide sorunlarına iyi gelir.
Çam Mantarı Nasıl Temizlenir?
Çam mantarı genellikle sulak alanlarda yetişir ve bu yüzden sinek larvalarıyla kaplanır. Çam mantarı iyi temizlenmesi gereken bir mantardır. Çam mantarının temizlenmesi ve toplanması ise genellikle kolaydır. Çam mantarını kolay bir şekilde temizlemek için ilk olarak ortadan boylu boyunca kesilmeli ve içerisi kontrol edilmelidir. Eğer larva var ise larvalı kısımlar da kesilerek atılmalıdır. Mantarın şapkası yapışkan olmadığı için temizlemeye gerek duyulmaz. Bu aşamadan sonra ise mantar yemeklik olarak sote şekilde kesilebilir. Toplama sırasında ise larva olmaması için çapı 7 santimetreyi geçen mantarlar toplanmamalıdır.
Çam Mantarının Yan Etkileri Nelerdir?
Çam mantarı sonu ölümlere varan zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle kırlardan rastgele toplanan çam mantarları yenmemelidir. Ayrıca mantarın renginin kızıl olmasından dolayı fazla yenildiği zaman idrar rengini kırmızıya dönüştürebilir. Bu durumun korkulacak bir yanı yoktur. Ancan yapısındaki bileşenlerin vücuttaki diğer bileşenlerle etkileşime geçmemesi için aşırı tüketilmemesi gerekir. Ayrıca mantara alerjisi olanlarında çam mantarı tüketmeleri tavsiye edilmez.