Çam Nasıl Bir Ağaçtır?


Kızılçam

Dünyanın kuzey yarım küresinde yetişen çam Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya’da geniş alanlarda yayılım gösteren uzun ömürlü bir ağaç türüdür. Yaz-kış yeşil yapraklıdır. Tüm dünyada 80 civarında türü bulunur. Odunu ticari değere sahiptir. Aynı zamanda süs ağacı olarak da peyzaj uygulamalarında kullanılır.

Çam Nasıl Bir Ağaçtır?

Yüksek bir ağaç olan çam ağacı 70 metreye kadar boylanabilir. Ağaç formlarının yanı sıra çalı formunda çam türleri de vardır. İğne yapraklıdır, kışın yapraklarını dökmez. İğne şeklindeki yaprakları türüne göre 2-3 ve 5 ibrelidir. Yaprakları dökülmeden dört yıl boyunca ağaç üzerinde kalabilir. Soğuk iklimlerde yapraklar uzun, sıcak iklimlerde ise kısa yapıya sahiptir. Çam türlerinin ayrımını yapmak genellikle çok zordur. Kesin bir şekilde tür ayrımı yapabilmek için yaprak ve kozalakların mikroskop ile incelenmesi gerekir.

İklim: Çam ağacının türüne göre iklim ihtiyaçları değişiklik gösterir. Bazı türler kurak iklim koşullarında yetişirken bazı türleri nemli ve yağışın fazla olduğu iklimleri sever. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilir.

Toprak: Her tür toprakta yetişebilen çam ağacı, toprak istekleri bakımından toleranslıdır. En iyi gelişimi, drenajı iyi topraklarda gösterir. Bununla birlikte kuru ve kumlu topraklara da uyum sağlayabilir. Eğimli arazilerde P. Rigida, P virgiana; kireçli topraklarda ise P. Halepensis  ve P. Pinea türleri tercih edilir. Rüzgara karşı dayanıklı olan P. Pinaster türü özellikle deniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde tercih edilir.

Üretimi: Çam üretimi yaygın olarak tohum yöntemiyle yapılır. Tohumlar, türüne göre dinlenme süresine ihtiyaç duyabilir. Dinlenme dönemi olan tohumlar 1 ila 3 ay arasında, uygun ortamda bekletildikten sonra ekilir. Dinlenme dönemi olmayan tohumlar ise toplandıktan hemen sonra ekilebilir. Ekimden bir yıl sonra 10 cm’lik fidanlar haline gelen tohumlar, ilkbaharın erken dönemlerinde asıl yerlerine dikilebilecek hale gelir. Aşı ile yapılacak üretimde anaç seçilirken aynı tür ya da yakın türlerden biri olmasına dikkat edilir. İlkbaharda kum dolu saksılarda köklendirilen anaçları, yandan aşı yöntemiyle aşılanır. Yaklaşık 2 ay sonra aşı yerinde doku oluşumu gözlenir.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir