Buğdaygiller familyasının bir üyesi olan çavdar, soğuğa en dayanıklı tahıl ürünü olarak bilinir. Çavdar Rusya ve İskandinav ülkeleri gibi soğuk yerlerde bile yetişebilir. En verimsiz topraklarda bile mahsül verebilen çavdar hastalıklardan da etkilenmez. Bu özellikleri nedeniyle çavdar en dayanıklı bitkiler arasında yer alır. Çavdar aynı zamanda tahıl ürünü olduğu için ise yaygın olarak üretimi yapılır.
Toprak İsteği
Çavdar en verimli kumlu ve tınlı topraklarda yetişir. Asidik ve alkali topraklarda yetişen çavdar türleri bulunur. Çavdar dayanıklılığı yüksek olduğu için yüksek tuz oranından dolayı çorak hale gelen topraklarda da yetişebilir. Ancak çavdar ağır toprakları pek sevmez. Topraktaki su oranı yüzde 30’un altına düşmesi çavdarı etkilemez. Nem isteği oldukça azdır. Kök gelişimi iyi olduğu için su bulma oranı yüksektir. -30 dereceye kadar dayanabilir.
Ekim Zamanı
Çavdar ekiminden önce toprak 25-30 santimetre derinlikte işlenir. Toprak yüzeyinde biriken tuzlar alt üst edilir. Çavdar tohumlarının sıra halinde ekimi en verimli yöntem olarak bilinir. Tohumların ağırlığı az olduğu için ise ekim sırasında tohumlar 4 santimetreden derine ekilmemelidir. Derine ekilmesi durumunda çimlenme tehlikeye girebilir. En fazla verim için güz ve yaz aylarının başlarında ekim yapılmalıdır. Dönüme atılacak tohum miktarı ise metrekare başına 100-150 gram civarında olmalıdır.
Gübreleme
Çavdar fazla gübre isteyen bir bitki değildir. Çavdar toprakta bulunan atık maddelerden iyi derecede yararlanabilen bir bitki olduğu için gübre yönünden çiftçiyi yormaz. Serin iklimlerde yetişen çavdar azot ihtiyacı en az olan bitkidir. Bu nedenle gübre atılacaksa azotlu gübrelerden kaçınılmalıdır. Azotun fazla olması çavdarın yatmasına neden olabilir. Fosforlu gübreler ise çavdarda verim artışına neden olur.
Hasat ve Harman
Çavdarın tanelerini dökmesi az olduğu için fizyolojik olarak erme bittiği zaman hasat yapılabilir. Hasat sırasında en az kayıp verilen bitkilerden birisidir. Hasatı pek çok farklı şekilde yapılabilir ancak en fazla biçerdöver ile hasat edilir. Eğer hasat orak ile yapılacaksa sarı ermenin sonu beklenir ve hasattan sonra mahsül birkaç gün kurumaya bırakılır. Kuruyan mahsül harman yapılır.
0 Comments