Dış mekânlarda örtücü bitki olarak kullanılan Cezayir menekşesi, sık yaprakları ve çiçekleri için tercih edilen süs bitkilerinden biridir. Kolay köklenen sürgünleri ile 15 cm yüksekliğe erişir. Parlak yeşil yaprakları 3-4 cm uzunluğunda, çiçekleri ise beyaz, pembe ve menekşe tonlarındadır. Kültürüne göre yalın kat ya da katmerli çiçek yapısına sahiptir. Genellikle düz ve hafif eğimli alanların düzenlenmesinde tercih edilir. Bahçe ve parklarda tek başına yer örtücü olarak kullanılabileceği gibi diğer bahçe bitkileriyle beraber de kullanılabilir.
Cezayir menekşesi, genellikle ilkbaharda alınan çeliklerin köklendirilmesiyle üretilir. Çelik dikimi ilkbahar ya da sonbahar aylarında 45 cm ara verilerek yapılır. Çelik dışında tohum, daldırma ve kökten ayırma yöntemleriyle de üretilebilir. Tohum ekimi için en uygun ay Mart ayıdır. Toprak ihtiyacı türlere göre farklılık gösterir. Genel olarak organik maddeler bakımından zengin ve geçirgen topraklarda hızlı gelişir. Güneş isteği çok fazla değildir. Yarı gölge veya gölgede yetiştirilebilir. Aşırı soğukların görülmediği ılıman iklimleri sever.
Kaya sarmaşığı: Çok yıllık bir Cezayir menekşesi türüdür. Kışın yapraklarını döker. Yaklaşık 20 cm uzunluğa erişebilir. Sürünücü ya da yayılıcı gövdeye sahiptir. Üretimi ayırma yöntemi ile yapılır. İlkbahar aylarında köklü parçaları kesilerek çoğaltılır. Çanak yaprakları mızrak şeklinde, çiçekleri ise mavimsi-menekşe rengindedir. Ilıman iklimlerde, güneş gören açık alanlarda yetiştirilir. Geçirgen ve nem oranı düşük toprakları sever. Çok fazla sulamaya ihtiyaç duymaz.
Büyük yapraklı Cezayir menekşesi: Kışın yapraklarını döker. Yaklaşık 25 cm uzunluğa erişebilir. Yayılıcı gövdeye sahiptir. Üretimi ayırma, çelik ve daldırma yöntemleriyle yapılır. Ilıman iklimlerde yarı gölge ve gölge alanlarda yetiştirilir. Humus oranı yüksek, nemli toprakları sever. Düzenli sulanmaya ihtiyaç duyar.
Variegata: Yaz kış yeşil yapraklıdır. 70 cm uzunluğa erişebilir. Açık mavi-leylak renginde çiçeklere sahiptir. Üretimi ayırma, çelik ve daldırma yöntemleriyle yapılır. Ilıman iklimlerde, direkt güneş ışığı almayan yerlerde yetiştirilir. Toprak isteği bakımından seçici olmamasıya birlikte, geçirgen ve verimli topraklarda iyi gelişir. Düzenli sulanmaya ihtiyaç duyar.