Süseniller familyasından sayılan çiğdem, çok yıllıklı sarı yada mavi çiçekleri olan otsu bir bitkidir. Birden fazla türü bulunan çiğdem ilkbaharda ya da sonbaharda çiçeklerini açar. Geceleri kapanan çiçekler sabah olduğu zaman tekrardan açılırlar. Güzel çiçeklere sahip olması nedeniyle sevilen ve yaygın olarak yetiştirilen çiğdem aynı zamanda yenilebilen bir bitkidir.
Çiğdemin anayurdu Alpler olarak bilinir. Alplerin dışında Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde de yaygın olarak çiğdeme rastlanır. Safran adıyla Türkiye’de Safranbolu’da da çiğdem yetiştirilir. Genellikle sıcak iklimi seven çiğdem güneş alan yerlerde daha verimli olarak çiçeklerini açar.
Dikildiği zaman bakım istemeyen çiğdem hemen hemen her türlü toprak üzerinde yetişebilir. Her yerde yetişebilmesine rağmen en verimli olarak yüksek besin değerlerine sahip iyi sulanmış gevşek killi ve kalkerli topraklarda yetişir.
Çiğdem Evde Nasıl Yetişir?
Çiğdem süs bitkisi olduğu için evlerde yetiştirilmesi oldukça yaygındır. Kolaylıkla yetişen çiğdem için 8 santimetre derinliğe ve 5-8 santimetre genişliğe sahip saksılar kullanılır. Her bir saksıya ise 3 ya da 4 çiğdem çiçeği dikilebilir. Çiçeğin ekileceği toprağın yarısı kum yarısı torf ve perlit karışımı içermelidir. Ekim ve Aralık aylarında 1’er hafta arayla 6-7 kez dikim yapılabilir.
Çiçekler dikildikten sonraki 2 ay içerisinde ortalama sıcaklık 17 dereceyi geçmemelidir. Bu çiçeğin soğuklanma dönemi olarak kabul edilir ve çiçeklenmeye başladığı zaman olarak bilinir. Çiçeklerini açan çiğdem ise güneş alan yerlerde muhafaza edilebilir.