Hodangiller familyasından gelen ciğer otu çok yıllık şifalı bir bitkidir. Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgelerinde yetişen ciğer otu, geniş bir alana yayılmıştır. Türkiye’de çalılıklar arasında, ormanlık bölgelerde bulunur. Halk arasında akciğer otu ve benekli ot olarak da bilinir. Boyu 20-60 cm arasında değişir. Gövdesi tüylüdür. Nisan ve Mayıs aylarında kırmızı ve mor renkli çiçekler açar, yapraklarında beyaz benekler bulunur.
Tıp dünyasında pulmonoria officinalis olarak bilinir. İçeriğinde tanen, müsilaj, şeker, sopamin, reçine, sabit yağ ve bol miktarda mineral bulunur. Çiçekleri açtığı zaman toplanır. 40 derecelik fırınlarda veya gölgeliklerde kurutulur. Kuruyan bitkiler yeşil renktedir. Yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Tarla veya bahçelerin gölgelik yerlerine kök veya tohumu ekildiğinde bakıma ihtiyaç duymadan kendisi yetişir. Aynı zamanda B12, C vitamini ve provitamin A içerir.
Ciğer Otunun Faydaları
- Ciğer hastalıklarında yumuşatıcı etkisi vardır.
- Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
- İdrar söktürücü özelliği ile idrar yollarında meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelir.
- Vücut direncini arttırır. Mikrop öldürücüdür.
- Bileşimindeki tanen, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında etkilidir.
- Ciğer otunun içeriğindeki silisik asit nefes yolları rahatsızlıklarına iyi gelir. Boğaz iltihabı, akciğer veremi, anjin, bronşit, nefes darlığı, ishal, idrar kaçırma gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
- Egzamalı ve yaralı bölgeler ciğer otuyla yıkanabilir.
- Kan yapıcı özelliği vardır.
Ciğer Otu Nasıl Kullanılır?
Ciğer otunun yaprakları ve çiçekleri kurutulur. Çay haline getirilir. Bir bardak kaynar suyun içerisine iki tutam kurutulmuş ciğer otu atılır. 10 dakikaya yakın demlemeye bırakılır. Sütle karıştırılarak da tüketilebilir. Günde 3 defa içilmesinde fayda vardır. Demlenen çay basur ve çatlaklıklarda da kullanılır.
Öksürüğü olan kişiler için 20’şer gram ciğer otu, keklik otu, sinirli otu ile 10’ar gram meyan kökü, hatmi kökü, adaçayı yaprağı ve rezene tohumu karıştırılır. 400 ml civarında kaynar su ile 10 dakika demlenir. Demlenen karışım içilir.
Az miktarda ciğer otu bitkisini 0,5 litre kaynar suda haşladıktan sonra 1 saate yakın bekletilir. Günde 3 defa yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir. Ciğer otunun bilinen bir yan etkisi yoktur.