Çocuklarda altını ıslatma problemi, herkesin bir ölçüde şahit olduğu bir durumdur. Aileler, çocuklarının yaşadığı birçok problemin nedenini anlayamazlar. Nedeni ne olursa olsun, bitkilerden faydalanmak isterseniz bizimle irtibata geçiniz.
Genellikle bir davranışın problem olup olmadığını her zaman kestiremezler ya da bir davranışın neye göre problem olarak kabul edeceklerini bilmezler.
Çocuklarda altını ıslatma davranışı da, ailelerin tam anlayamadıkları, bu yüzden de kontrol altına alamadıkları davranışlardan biridir. Anne, çocuğunu uyandırmaya gittiğinde onun yatağını ıslattığını görmektedir, ya da çocuğunun gün içerisinde okulda altını ıslattığını öğrenmektedir. Kimi anne baba bu davranışın normal olduğu kabul edip kendileri için bir problem teşkil etmediğini kabul etmektedir. Ancak bazı anne babalar ise çocuğun altını ıslatma davranışı karşısında, çocuklarında bir problem olduğu konusunda ciddi bir endişe içine girmektedirler. Ailelerimizde de ebeveynlerin çoğu çocuklarındaki altını ıslatma problemini kabul etmektedir. Bu durum ebeveynler için büyük bir stres kaynağı olmaktadır. Peki, altını ıslatan her çocukta ‘Dikkate alınacak bir problem vardır’ diyebilir miyiz?
Çocuklarda Altını Islatma Bitkisel Tedavisi
Tarçın
Çoçuklarda altını ıslatma bitkisel tedavisi denilince en etkili yollardan biri de tarçın tozudur. Çocuğunuza günde bir kez çubuk tarçın çiğnettirin. Çocuğunuz bunu istemiyorsa, bir çubuk tarçını toz haline getirin ve şekerle karıştırın, kahvaltıda çocuğunuza bunu yedirin.
Amla Meyvesi
Bu meyve çocuklarda altını ıslatma tedavisinde size yardımcı olacak bir gıdadır. Amla meyvesini ezin, içine biraz bal, bir tutamda zencefil karıştırın. Kahvaltıda bunu çocuğunuza yedirin.
Bal
Bal doğal bir tatlandırıcıdır ve yağ yapmaz. Çocuğunuza her gece yatmadan bir yemek kaşığı bal yedirin. Balı yemeği sevmiyorsa, sütle karıştırın içirebilirsiniz.
Elma sirkesi
Elma sirkesi mide asit seviyesini düzenler ve böylece, sık sık idrara çıkma isteği azaltır. Bir bardak suya biraz elma sirkesi koyun ve çocuğunuz en az günde 3 kez bu sudan içsin.
Kızılcık
Kızılcık bitkisi böbrek enfeksiyonları, alt ıslatma gibi sağlık sorunlarda gerçekten yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Altını ıslatan çocuklar için yatmadan sıvı vermemeli denmesine rağmen, kızılcık suyu bundan istisnadır. Çocuğunuza yatmadan kızılcık suyu içirin.
Muz
Muz çocuklarda altını ıslatma bitkisel tedavisinde etkili bir gıdadır. Çocuğunuza günde 2-3 tane muz yedirin.
Zeytinyağı
Çocuklarda altını ıslatma bitkisel tedavisine çare bir diğer besin de zeytinyağıdır. Zeytinyağını biraz ısıtın ve çok sıcak olmamak üzere, çocuğunuzun alt karın bölgesine masajla sürün. Bunu uygulamak şifa yollarından biridir.
Enurezis (Altını Islatma) nedir?
Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabında (DSM -IV-TR), altını ıslatma (Enurezis); idrarın, yinelenen bir biçimde gün içinde ya da geceleri yatağa ya da giysilere kaçırılması olarak tanımlanmıştır. En az 5 yaşını doldurmuş bir çocuk, en az ardışık 3 ay, haftada iki kez belirtildiği şekilde idrarını kaçırıyorsa ve idrar kaçırması okulda (mesleki) ya da diğer işlevsellik alanlarında önemli bir bozulma yapmışsa, bu çocukta altını ıslatma (Enurezis) problemi vardır denilebilir. Enuresizin üç tipi vardır. Bunlar; idrar kaçırma (1) sadece gece uykusunda, (2) uyanık olduğu durumda ve (3) hem gece uykusunda hem de uyanık olduğu durumda meydana gelir.
İstemsiz ya da amaçlı olarak, yinelenen bir biçimde dışkının uygunsuz yerlere yapılmasıdır. Bu davranışın bir problem olarak kabul edilmesi için en az üç ay süreyle ayda en az bir kez böyle bir olayın olması ve çocuğun yaşının en az 4 olması gerekir. Ayrıca çocukta, bu duruma neden olacak genel tıbbi bir problemin bulunmuyor olması gerekir.
Ailelerin altını ıslatma ya da dışkı kaçırmaya tepkisi
Ailelerimizin çoğu, çocuklarda bu davranışın bir probleme işaret olduğunu bilmelerine rağmen, çocuklara karşı turasız ve olumsuz tepkiler göstermektedir. Genellikle aileler bir daha yapmasın diye çocuk altını ıslattığında, onu azarlamakta ya da dayağa maruz bırakmaktadır. Bazı aileler de çocuğun bu davranışına, çocuğu sevdiği bir şeyden mahrum bırakarak karşılık vermektedirler. Daha da kötü olan anne ya da babalar, çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz bir etki yarattığını bilmelerine rağmen çocuklarına sert tepki göstermektedir.