Latince adı ”Boletus edulis” olan çörek mantarı Türkiye’de ihracatı yapılan önemli ve değerli mantar türlerinden biridir. Yaz aylarında ormanlardan toplanır. Fındığı andıran hoş bir tada sahiptir. Kurutularak saklanabileceği gibi yağ içinde bekletilerek de kullanılabilir.
Çörek mantarı nasıl yetiştirilir?
Mantarlar bitkilerde olduğu gibi kendi besinlerini üretmek için klorofil içermezler. Bu nedenle mantarlar, yaşayabilmek için başka canlılara ya da atıklara ihtiyaç duyar. Makro mantarlardan biri olan çörek mantarı mikorrhiza özelliğe sahiptir. Yaşamı özel bir ortam gerektirir. Çeşitli ülkelerde kültüre alma çalışmaları yapılmakla birlikte, henüz kültürle üretimi yapılamamaktadır. Yapılan çalışmaların büyük bölümü doğal ortamında, ormanlardaki mantar popülasyonunu artırmaya yöneliktir.
Çörek mantarı nasıl bir mantardır?
Yarım küre formundaki şapkası yayvan ve tümsektir. Şapkasının ve sapının şişkince görünümünden ötürü çörek mantarı olarak bilinir. Islandığında yapışkan ve parlak bir hal alır. Şapka rengi kestaneden soluk kahverengiye değişiklik gösterir. Şapkasının kenarları daha açık renklidir. Sapı gövdesinden aşağıya doğru şişkincedir. Sapın üst kısmı daha ince, damarlı ve soluk beyaz renklidir. Etli kısmı genç mantarlarda beyazımsı, olgun mantarlarda sarımsıdır. 20 cm uzunluğa kadar büyüyebilir.
Çörek mantarı nerede yetişir?
Çörek mantarı asit oranı yüksek kalkerli topraklarda yetişir. Özellikle kayın ve ladin ağaçlarının altında, yaprak çürüntülerinin üzerinde çıkar. Haziran – Ağustos, Eylül – Ekim ayları arasında toplanır. Hoş bir kokuya sahiptir. Tadı fındığı andırır.