Doğu ve Güney Avrupa kökenli bir bitki olan çörek otu kuzey yarım kürede, tropikal iklim bölgeleri dışında yetişir. 2000 civarında türe sahiptir. Baharat olarak yemeklerde kullanılmakla birlikte, bitki tohumlarından elde edilen uçucu yağ kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılır.
Çörek otu nasıl bir bitkidir?
Çörek otu tek yıllık otsu bir bitkidir. 60 cm’ye kadar uzayabilen gövdesi, tüylerle kaplıdır. 3 parçalı yaprakları yeşil renkte, yuvarlak ve uçları sivridir. Nektar bakımından çok zengin olan çiçekler dalların uç kısımlarında birer adet bulunur. Baharat olarak kullanılan siyah taneler, çörek otu tohumlarıdır. Tohumlar ovalandığında keskin bir koku çıkarır.
İklim: Çörek otu ılıman ve sıcak iklim bitkisidir. Türkiye’de yoğun olarak Ege Orta Anadolu ve Trakya bölgelerinde yetiştirilir. Bol güneşli, sıcak iklimlerde iyi verim alınır. Hasat döneminde, havaların sıcak ve kuru olması hem verimi hem de tane kalitesini artırır.
Toprak: Hafif killi topraklardan hoşlanır. Taban suyunun yüzeye yakın seyrettiği ağır topraklarda yetiştirilmeye uygun değildir. Kil oranı fazla olmayan, besin maddeleri bakımından zengin, geçirgenliği iyi, alüvyal topraklarda tohum verimi artar.
Üretim: Çörek otu yetiştiriciliği tohumdan yapılır. Yer değiştirmeye duyarlı bir bitki türüdür. Bu nedenle tohumları, bulundukları yere ekilir. Tohum ekiminden önce toprağın havalandırılıp, ekime hazırlanması gerekir. Çörek otu ekmek için en uygun aylar mart ortasından ve nisan ayının ilk haftalarına kadar olan, yaklaşık 1 aylık dönemdir. Tohumlar ekildikten yaklaşık bir hafta sonra çimlenmeye başlar. 2 hafta sonunda toprak üzerinde ilk çıkış gözlenir.
Sulama: Nemden çok fazla hoşlanmayan bir bitkidir. Çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Tane verimini artırmak için sadece çiçeklenme döneminden sonra sulanır.
Hasat: Tohum kapsüllerinin rengi koyu kahverengiye döndüğünde hasat yapılır. Hasat zamanı ağustos ayının ortalarından eylül ayına kadar sürer. Hasadın geciktirtilmesi tohum kapsüllerin açılmasına ve tohumların dökülmesine neden olur. Bu nedenle hasat mevsimi kaçırılmamalı, sabah erken saatlerde hasat yapılmalıdır. Çörek otları gövdeden kesilerek kurutulur. Tamamen kuruyan tohum kapsüllerinde tohumlar ayrılır ve tekrar kurumaya bırakılır. Taneler tamamen kuruyunca, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilir.