Kendine has hoş kokusu ve aroması olan çuha çiçeği ‘çuha çiçeğigiller’ ailesinden ‘primula’ türüne aittir. Bu çiçek açık sarı renkte olup, 10-20 cm uzunluğunda çok yıllık otsu bir bitkidir.
Bitki, hemen her yerde yetişmektedir. Daha çok Doğu Anadolu’nun dağlık kesimlerindeki çayırlarda, yol kenarlarında ve orman kenarlarında görülmektedir. Nemli toprakları sever, kış aylarında biraz yağmur, biraz kar, biraz güneş çiçeğin yetişmesi için yeterlidir. Çuha çiçeği Nisan ve mayıs aylarında toplanmaktadır.
Bitkinin çiçekleri reçel ve şarap olarak kullanılır. Ayrıca bitki salatalarda ve et yemeklerinde tercih edilir. Bunların yanında birçok faydası bulunur ve birçok hastalıkta tedavi edici etkiye sahiptir. Bitkiden aynı zamanda çuha çiçeği yağı elde edilmektedir ve bu yağ sinir sistemi hastalıklarına iyi gelir.
Çuha çiçeğinin faydaları
- Özellikle kalp ve dolaşım sistemini düzenlemektedir.
- Kadınlarda adet düzensizliğini giderici etkiye sahiptir. Adet dönemlerindeki karın ağrısına iyi gelir.
- Baş ağrılarına iyi gelmesi açısından migren şikayetlerini de dindirmeye yardımcı olur.
- İştah açar, vücuda rahatlık verir, sinirleri rahatlatır ve uykusuzluğa iyi gelir.
- Terletici etkisi vardır, bronşit ve soğuk algınlığını iyileştiricidir.
- Gerginlik ve stres durumlarında yatıştırıcı etkiye sahiptir.
- Yaprakları çıban tedavisinde etkilidir. Çuha çiçeğinin yaprakları çıbana sarılarak tedavi gerçekleştirilir.
- Tırnaklarda vitamin eksikliği dolayısıyla oluşan lekeleri giderir. Tırnakları güçlendirir.
- Göğsü yumuşatarak öksürüğü keser. Böylece astım ve bronşitte de faydalıdır.
- Alkol ve sigara kullanan kişilerin vücutlarında meydana gelen zehirli toksinleri azaltır.
- Sedef hastalığına iyi gelmektedir.
- Ergenlik sivilcelerine minerallerle kullanıldığında iyi gelmektedir.
Çuha çiçeğinin kullanılışına bakıldığında iki farklı uygulama görülür. İlk olarak kökleri ve çiçekleri kurutulur, suda demlenir ve süzülüp içilir. Günde iki fincan içilmesi önerilir. Diğer bir kullanım şekli de çiçekler toplandıktan sonra yaprakları taze taze haşlanır ve bu şekilde tüketilir. Haşlanmış olarak tüketilen çuha çiçeği bitkisi böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur ve idrar zorluklarında rahatlatıcı etki sağlar, kabızlığa iyi gelir. Çuha çiçeğinin bileşiminde Omega-6, Omega-9, potasyum, magnezyum ve çinko vardır.
0 Comments