Latince ismi tamarindus indica olan demirhindi baklagiller ailesine özgü bir bitki türüdür. Demirhindi ağacının boyu yaklaşık olarak 25 metreye kadar çıkar. Sarı ya da kırmızı salkımlar halinde çiçekleri vardır. Meyveleri yenilebilir. Ayrıca olgunlaşmamış meyveleri baharat olarak kullanılır. Çok besleyici olan bu baharatlar salatalara, çorbalara ya da çeşitli yemeklere katılır. Bunlara ek olarak, demirhindi içki, reçel ve şerbet yapımında da kullanılan bir bitki türüdür.
Demirhindi sıcak iklimleri ve yağmuru seven bir ağaçtır. Bu nedenle de tropikal iklimleri sever. Ana vatanı Afrika olsa da günümüzde tropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Özellikle Hindistan, Guatemala, Meksika ve Mısır demirhindi yetiştiriciliği konusunda öne çıkan ülkelerdir. Türkiye’de ise güney bölgelerde yetişebilir. Gerekli yağmurun olması ya da sulamanın sağlanması durumunda güney kısımlar demirhindi yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir.
Demirhindinin genç fidanları soğuğa karşı çok hassastır. Bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca özel bir toprak cinsi istemez. Fakat hafif asitli ve drenajlı topraklar demirhindi yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir.
Demirhindinin düzenli olarak kullanılması sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bitki bol miktarda A, C, E vitaminleri ile selenyum içerir. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca gargara yapılarak boğaz bölgesindeki iltihaplara çare olur. Ülser tedavisine de olumlu katkıları vardır. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağladığı için kabızlık problemi karşısında da etkilidir. Tahriş edici özellikleri olmadığından rahatlıkla kullanılabilen bir bitkidir.