Baklagiller familyasına ait bir bitki olan demirhindinin anavatanı Afrikadır. Demirhindi ortalama yükseltisi 25 cm olan bir ağaç türüdür. Dünya üzerinde en çok Mısır ve Hindistan’da yetişir. Hint hurması olarak da bilinen bitkinin keçi boynuzuna benzer meyvesi vardır. Tropikal iklim kuşağında yetişir.
Demirhindi ağacı ortalama 150 yıllık ömrü olan bir bitkidir. Ağırlığı 225 kiloyu bulur. Çiçekleri dallarının ucundadır. Sarı ve kırmızı renkte olurlar. Salkım şeklindedir. Ağacın yapraklarından yem olarak faydalanılır. Kaynatılıp içildiğinde sağlığa olumlu etkileri vardır.
Bitkinin tarihi milattan öncesine dayanır. Eski Yunan ve Mısır’da kullanıldığı bilinir. Afrika’nın bazı bölgelerinde kutsal ağaç olarak anılır. Bitkinin meyvesi ve kabukları filleri sakinleştirmek için yedirilir. Demirhindinin meyvesi reçel ve şerbet yapımında kullanılır. Olgunlaşan meyveleri ise baharat yapımında kullanılır. Ekşi ve oldukça besleyici bir baharattır. Yemeklerde, salatada ve turşu yapımında kullanılır.
Demirhindi Hangi Vitamin ve Mineralleri İçerir?
Demirhindi meyvesinin içinde bol miktarda A, B1, B2, B3, B5, B6,C vitaminleri bulunur. Bitkide bulunan mineraller ise potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum ve bakırdır. Demirhindi protein, şeker ve pektin açısından zengin bir bitkidir.
Demirhindinin Faydaları Nelerdir?
- Müshil ve iç yumuşatıcı etkiye sahip bir bitkidir. Papatya tozu ve sinamekeyle karıştırılarak macun olarak da tüketilir.
- Susuzluk giderici etkisi vardır.
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Kuvvetli bir ateş söktürücüdür.
- İç sıkıntılarından kurtulmaya yardımcıdır.
- Meyvesi, yaprakları ve tohumu geleneksel tıpta kullanılan bir şifa kaynağıdır.
Demirhindi Nasıl Tüketilir?
Demirhindi meyve, baharat ve içecek olarak tüketilir. Baharat meyvenin etli kısmı kurutularak elde edilir. Sanayide şekerlemelere kıvam verici olarak kullanılır.
Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil ve kişniş tohumu ile karıştırılarak şurubu yapılır. Şerbet olarak da tüketilen bir besindir. Bunun için meyve, su ile kaynatılır. Süzüldükten sonra içerisine şeker eklenir. Bir süre daha kaynatılır. Soğuduktan sonra tekrar süzme işlemi gerçekleştirilir. Şerbet soğuk olarak tüketilir. Susuzluk ve harareti azaltan bir içecektir.