Compositae familyasından devedikeni, dikenli bir bitkidir. Üst kısmı çiçek gibi görünür, yumuşak ve ince bir yapısı vardır, mor renklidir. Mor kısmının altında ise etrafını yıldız gibi kaplayan uzun, yeşil, iri dikenli yaprakları bulunur. Genellikle çok uzun olmakla birlikte, 40-100 cm arasında değişen bir boy ortalamasına sahiptir. Kokusuz ve otsu bitkiler grubundadır.
Boş arazi, tarla, dağ, yayla gibi yerlerde sıklıkla görülen bu otsu bitki, iklimine uyum sağladığı sürece, işlem görmeyen birçok toprak alanda boy gösterebilir. Dünyada genellikle Asya kıtasında rastlanan devedikeni, Türkiye’de ise Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişir. Bartın, Bolu, Sinop, Edirne, Mersin, Adana ve Antakya’nın yanı sıra, Malatya, Tunceli, Adıyaman, Diyarbakır, Muş, Eskişehir gibi iç kısımlardaki illerin tarla alanlarında da sıkça rastlanır. Bol güneşi, nemli havaları seven bir bitki olduğu için yazın kendini gösterebilir. Devedikeninin çiçeğinin açma zamanı ise yazın en sıcak aylarında, Temmuz ve Ağustos’ta olur.
Devedikeni, otsu bitkiler arasında neredeyse en faydalı olanıdır. Aktarlarda bulunabilecek devedikeni bel ağrılarını azaltmada, vücuttaki zararlı maddeleri yok etmede etkilidir. Özellikle karaciğerde toksik atıcı faydasıyla bilinen devedikeni, alkol ve sigaranın verdiği zararları azaltır. Aynı zamanda sonbaharda yaşanan halsizlik, ateşlenme durumlarına da iyi geldiği için tavsiye edilir. Yan etkisi olmamakla birlikte aşırı tüketilmemesi tavsiye edilir.