Öncelikle yapılması gereken dukan diyetinin size uygun olup olmadığını belirlemektir. Çünkü dukan diyeti diğer diyetlerden oldukça farklı olan bir diyettir. Pek çok diyetin aksine belirli bir diyet listesine sahip değil. Bu yüzden diyete başlanmadan önce mutlaka Dr. Pierre Dukan’a ait bu diyet kitabını okumalısınız. Ayrıca kitabı tam olarak anlayıp gerçekten bu diyetin size uygun olup olmadığı konusunda karar vermelisiniz.
Dukan diyetinin diğer diyetlerden farkı size protein ağırlıklı olan et, balık, tavuk gibi gıdalar yedirerek, sizi diyetin ağır baskısı altında bırakmadan zayıflatmaktır. Bu gıdalarla aranız iyi değilse dukan diyeti sizin için uygun olmayabilir.
Dukan diyeti 4 evreden oluşmaktadır. Bu dört evre ikiye bölünebilir. İlk iki evre size kilo verdirmekte, diğer iki evre ise verdiğiniz kilonun muhafazası ve kilo almamanız üzerine inşa edilmiştir. Ancak burada risk, eğer size kilo verdiren ilk 2 evreden sonra diyeti bırakırsanız verdiğinizden fazlasını alabilirsiniz. Dukan diyetinde kendiniz tariflere göre kendi yemeğinizi hazırlamalı ve nerede olursanız olun bu yemeklerle beslenmelisiniz. Yine önemli bir noktada dukan diyeti yaparken aralıklarla doktor kontrolüne giderek idrar, böbrek, karaciğer gibi testleri yaptırmanız gerekecektir.
Dukan Diyetinin 4 Evresi Kısaca Şöyledir
- Atak: İlk 10 gün proteinli gıdalardan diyet yapan kişi istediği kadar yiyebilir.
- Seyir: Bu evrede atak evresinde yenilen gıdaların yanına, saf protein günleri ve protein sebze günleri eklenir.
- Güçlendirme: Bu evrede ekmek, makarna vb. nişastalı gıdalar bir önceki adıma eklenir. Bu ilk iki evrede verdiğiniz kilo hesaplanarak 3. Evrenin kaç gün süreceği belirlenir. Örneğin: 5 kilo vermişseniz 5.10 gün = 50 gün edecektir. Yani bu evre 50 gün sürecektir.
- Koruma: İstenilen her şey yenilebilir. Ancak haftanın bir günü atak evresini uygulamanız gerekecek.
Dukan Diyetinin Yan Etkileri Ve Diyeti Yapamayacak Olanlar
Yüksek proteinle arası iyi olmayan veya yüksek proteinle beslenemeyenler için ilk beş gün ağız kuruluğu yapabilir. Bunu yanı sıra kabızlık sorunu yaratabilir. Dukan diyetini şeker ve kalp hastaları, yüksek tansiyon, karaciğer, böbrek, kolestrol ve tiroit gibi hastalıkları olanlarla; hamileler, yeni doğum yapan emzirenler ve 18 yaşının altındakilerin yapması yüksek protein alımından dolayı uygun olmayabilir. Uzman bir doktora danışılmadan bu diyete asla başlanılmamalıdır.