Ebegümeci Hangi Vitaminleri İçerir?


Ebegümeci
Ebegümeci

Sağlığa birçok faydası olan mucize bitkilerden bir tanesi de ebegümecidir. Ebegümeci yerleşim yerlerinden uzak doğal ortamlarda hayat bulan bir bitkidir. Kadifemsi bir yapıya sahip olan bitkinin boyu ortalama 25 santimetredir. Ebegümecinin çiçekleri yıldızımsı desenlere sahiptir.

Ebegümeci yaklaşık olarak 1500 türe sahiptir. Modern tıpta birçok ilacın içinde kullanılır. Kutuplar hariç dünyanın dört bir yanında yetişebilir. Ebegümeci ot, çalı ve ağaç şeklinde olabilir. Bitkinin çiçeği huni görünümündedir.

Ebegümeci İçinde Bulunan Vitamin ve Mineraller

Ebegümeci vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Bitkinin içerisinde bulunan mineraller kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum ve sodyum, vitaminler ise E, A, C, B2 ve B6’dır.

Ebegümeci cilt sağlığına oldukça iyi gelen bir bitkidir. Ciltteki şişliklerinin inmesini sağlar. Kırışıklıkları önleyerek yaşlanmayı geciktirir. Ciltte oluşan yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Bunun için ebegümeci önce kaynatılır, sonra kaynatılan ebegümeci lapa haline getirilir. Yaraların üstüne sürülür.

Ebegümeci saç sağlığı üzerinde de etkilidir. Yıpranmış saçlara canlılık vererek hacim kazandırır. Bunun için ebegümeci 1 litre kaynar su içinde 3 dakika kaynatılır. Ilıklaşınca saça masaj yaparak uygulanır. 15 dakika bekletildikten sonra yıkanır.

Ebegümeci solunum yolu hastalıklarına da iyi gelen bir bitkidir. Astım ve bronşit hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bitkinin göğüs yumşatma, balgam söktürme ve solunum yollarında oluşmuş rahatsızlıkları giderme özelliği vardır. Bu etkilerden faydalanmak için ebegümeci önce kurutulur. Kurutulan 1 yemek kaşığı ebegümeci, 1 bardak su içinde demlenir. Günde 3 bardak taze olarak da tüketilebilir.

Ebegümeci ateş düşürücü özelliğe sahip bir bitkidir. Soğuk algınlığı ve nezle üzerinde etkilidir.
Ebegümeci salata olarak tüketilebileceği gibi çay olarak da tüketilebilir. Ebegümeci çayı kan basıncını dengeleme özelliğine sahiptir.

Ebegümeci hamilelik döneminde tüketilmesi sakıncalı besinlerdendir. Düşük riski oluşturur. Sindirim sorunu olanların da tüketmesi önerilmez.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir