Latince adı Malva sylvestris olan ebegümeci yol kenarlarında, tarlalarda ve çalılarda sıklıkla rastlanabilen çok yıllık bir bitkidir. Eski kaynaklardan edinilen bilgilere göre ebegümecinin faydaları yıllardır bilinir ve yaygın olarak kullanılır. Anavatanı Avrupa ve Ön Asya’dır. Günümüzde Anadolu bölgesinde kendiliğinden yetişmektedir.
Ebegümeci Nasıl Bir Bitkidir?
- Boyu 120 cm’ye kadar uzayabilir.
- Yaprakları uzun saplı ve böbrek formundadır.
- Çiçekleri yaprak koltuğundan çıkar ve mor renklidir.
- Bitki dik durur veya yayılmış formdadır.
Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?
- Gastrit ve ülsere iyi gelir. Mide sağlığını korur.
- Cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Yaraları iyileştirir. Hücre yenilenmesinde etkilidir. Yaşlanmayı geciktirir.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Balgam söktürücü etkisi ile öksürüğe iyi gelir. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır.
- Saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Saç derisinin yağ oranını dengeler.
- Kan basıncını dengeleyici etkisi mevcuttur.
- Diyabete iyi gelir.
- Kolesterolü düşürerek kalp ve damarları korur.
- Antioksidan etkisi mevcuttur. Bu sayede kansere ve karaciğer hastalıklarına karşı koruyucudur.
- İdrar söktürücü ve kabızlık giderici etkisi ile sindirim sistemini hareketlendirir. Bu şekilde zayıflamaya da yardımcı olur.
Ebegümesi Nasıl Kullanılır?
- Ebegümeci Çayı
En fazla tercih edilen tüketim yöntemlerinden birisidir. Ebegümeci çayı iki farklı şekilde hazırlanabilir.
- Bunlardan ilki 300 ml kadar soğuk suya 2 çay kaşığı ebegümeci eklenerek yapılır. Bu karışım 8 saat bekletilmelidir. Sonrasında süzülerek istenilen sıcaklıkta ısıtılmalıdır. Günde iki bardak tüketilmesi idealdir.
- İkinci yöntem ise bir bardak kaynar suya bir tutam ebegümeci ekleyerek 15 dakika demlenerek hazırlanır. Aynı şekilde günde iki bardak tüketilmesi idealdir.
- Yara ve Yanıklar İçin Lapa
Taze bitki ezilerek içerisine az miktarda su eklenir. Bu karışım lapa olana kadar ezme işlemine devam edilir. Sonrasında cildi yakmayacak kadar ısıtılır ve yaralı bölgeye uygulanır.
- Salata ve Yemeği
Yapraklarının az miktarda su ile haşlanması ile hazırlanan salatasına, limon ve zeytinyağı ile tat katabilirsiniz. Ayrıca haşlanan yapraklar yoğurt ile de servis edilebilir.
Tüm sebze yemekleri gibi ebegümecini de zeytinyağlı olarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca yapraklarından ebegümeci sarması da yapılır.
Ebegümecini hamilelerin tüketmesi tehlikelidir. Düşüğe sebep olma ihtimali mevcuttur. Ayrıca sinirsel hastalıkları olan ve alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerin doktorlarına başvurmadan tüketmeleri tehlikelidir.