Dutgiller familyasından sayılan ekmek ağacı ana vatanı Hint Okyanusu’nun doğusu sayılan ve tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Ekmek ağacı 17. yüzyılda İngiliz araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. Kavuna benzeyen meyvelerinin tadı patates gibidir. Ekmek ağacı meyveleri yetiştiği yöredeki yerlilerin temel yiyeceklerinden birisidir. Ağacın meyveleri, dalları ve yaprakları bir çok farklı şekilde kullanılır. Bu nedenle ekmek ağacı oldukça verimli bir ağaçtır.
İklim İsteği
Ekmek ağacı yetiştiği yörenin iklimi olan tropikal iklimi seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle ekmek ağacı en verimli olarak sıcak tropikal iklimleri sever.
Toprak İsteği
Ekmek ağacı toprak seçen bir ağaç türü değildir. Bu nedenle her türlü toprak üzerinde yetişebilir. Ekmek ağacı en verimli olarak organik madde yönünden zengin kumlu ve tınlı topraklarda yetişir.
Ekimi
Ekmek ağacı tohum ile yetişmez. Bu nedenle ekmek ağacı vejetatif olarak olarak üretilir. Vejetatif üreme çeşitlerinden sayılan aşılama ve kalem aşısı ise ekmek ağacının çoğaltılması için kullanılan yöntemlerdir. Aşılama için ağacın gövdesinden yeni fide elde edilir ve bu fide daha sonra toprağa nakil edilir.
Gübreleme
Ekmek ağacının yetiştiği toğrağın cinsine bağlı olarak gübreleme yapılır. Ekmek ağacı her ağaç gibi fazla gübre isteyen bir ağaç değildir. Bu nedenle toğrağın eksik olduğu maddeler belirlenmeli ve duruma göre gübre kullanılmalıdır.
Hasat
Ekmek ağacı her mevsim mahsul veren bir ağaçtır. Yılda iki ya da üç kere mahsul verebilen ekmek ağacının hasatı için meyvelerin olgunlaşması beklenilmeli ve öyle hasat işlemi yapılmalıdır.
0 Comments