Latince ismi Artocarpus altilis olan ekmek ağacı dutgiller ailesine özgü bir bitki türüdür. Ekmek ağacının boyu 15-20 metrelere kadar çıkar. Meyvelerinin hem etli hem de unlu olması ile bilinir. Bitkinin meyveleri ananasa benzetilir. Meyvelerinin ağırlıkları 1-2 kg’dır. Oldukça besleyici ve doyurucudur. Meyveleri fırında pişirilerek tüketilebilir. Her yerde bulunmayan ekmek ağacının yetişmesi için çeşitli koşulların sağlanması gerekir.
Ekmek ağacı köken olarak Hint Okyanusu’nun doğu taraflarına ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında bulunan adalara dayanır. Bu bölgelerden tüm dünyaya yayılmıştır.
Ekmek ağacı genel olarak tropikal iklim özelliklerinin görüldüğü yerlerde yetişir. Sıcaklık ve su ekmek ağacının yetişmesi için gerekli koşullardır. Yetişeceği bölgede yıl boyunca sıcaklık değerleri yüksek olmalıdır. Kar ya da don olaylarından hoşlanmaz. Bol miktarda suya gereksinim duyar. Yağış miktarlarının 1500 mm ile 3000 mm arasında olduğu yerler ekmek ağacı yetiştiriciliği için idealdir. Ayrıca deniz seviyesinden 650 metre aşağıda bulunan yerler ekmek ağacı için en uygun yüksekliklerdir. Fakat bu sınırın üstünde de yetişebilir.
Ekmek ağacı yetiştirilecek olan yerlerin toprak yapıları güçlü olmalıdır. Nötr topraklarda yetişmeyi sever. Toprağın pH derecesinin 6.1 ile 7.4 arasında olması yeterlidir. Genel olarak tercih ettiği bir toprak çeşidi yoktur. Sulama yapıldığı sürece her toprakta yetişebilir.
Dünya genelinde Hindistan, Endonezya, Malezya ve Antiller ekmek ağacı yetiştiriciliğinde önde gelen ülkelerdir. Fakat sıcaklık ve yağış miktarlarının sağlandığı her yerde üretimi yapılabilir. Türkiye’de ise yıl boyunca sıcak bir iklime sahip olan Akdeniz sahilleri ekmek ağacı yetiştiriciliği için ideal yerlerdir. Fakat kurak geçen zamanlarda ekmek ağacının yetişmesi için gerekli olan suyun verilmesi gerekir.