Altı binden fazla türü bulunan elma tüm dünyada en çok üretimi yapılan meyvelerden biridir. Elmanın anavatanı olan Türkiye’de yaklaşık olarak beş yüz elma türü doğal olarak yetişir.
İklim: Elma ılıman ve soğuk iklimlerde yetişen bir meyvedir. Dünya genelinde 30-50 derecelik enlemler arasında yetiştirilir. Tüm gün güneş alan, havadar yerlerde ve nemli hava koşullarında iyi gelişir. Hava akımının olmadığı, aşırı nemli ve kuytu bölgeleri sevmez. Sert kışlara karşı dayanıklı bir ağaç türüdür. Dinlenme döneminde genç dalları -40 derece kadar dayanabilir. Çiçekleri -3, meyveleri ise -3,5 derece donar. Çiçeklenme dönemi geç donların sonuna rastladığından, ilkbahardaki donlardan çok fazla etkilenmez.
Elma ağacı kış aylarında soğuklanmaya ihtiyaç duyar. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda ortalama soğuklama ihtiyacı 2500 saattir. Yeterli soğuğa maruz kalamamış ağaçlarda sürgün ve yaprak gelişiminde düzensizlik görülür. Sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkması durumunda, gelişimi durur ve meyvelerini döker. Elma için en ideal yaz sıcaklığı 14-18 derece arasındadır. Ancak bu değerler elma türüne göre farklılık gösterebilir.
Yağışlar: Elma ağacı yıl içinde düzenli bir şekilde dağılmış yağışlarda iyi gelişir. Yaz aylarında nem oranın çok azalması meyve kalitesinin düşmesine neden olur. Çiçeklenme dönemindeki düşük nem ise tozlaşmayı zorlaştırır. Vadilerin çukur bölümleri, geç ilkbahar donlarının olduğu yerler ve aşırı rüzgar alan yerler elma yetiştirmek için uygun değildir. Hava akımının iyi olduğu, arazinin yüksek kısımları idealdir.
Toprak: Humuslu, nemli, tınlı, derin ve drenajı iyi toprakları sever. Hafif süzek topraklarda iyi gelişir. Ağır ve soğuk topraklarda istenilen gelişimi göstermez. Toprak derinliği 2 metreden fazla, tabandaki toprak ise geçirgen olmalıdır. Toprağın geçirgen olmaması durumunda, tabandaki su ağaç sağlığını tehdit eder. Toprağın pH oranına karşı duyarlıdır. Hafif asitli, 6- 6.5 pH oranı idealdir. 6.5 pH değerinin altındaki toprağa kireç takviyesi yapılabilir.
Çoğaltma: Elma fidanları tohum ya da anaca aşı yöntemi ile çoğaltılır. Tohum yöntemi genellikle ıslah çalışmalarında tercih edilir. Aşı yöntemleri arasında en çok tercih edileni T aşısıdır. Temmuz ayının ortasından Eylül ayının ortasına kadar aşılama yapılabilir.