Enginar, 2 metreye kadar boylanabilen, yeşilimsi yumru şeklinde olan şifalı bitkilerden bir anesidir. Enginar içeriğinde A, C vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve manganez minarelleri bakımından zengindir.
Özellikle kış aylarında, bünyenin soğuyan havaya ve zorlu mevsim şartlarına kolay adapte olup hastalık süreci geçirmemesi adına hem meyvelerle vitamin takviyesinde bulunulan metabolizmaya aynı zamanda faydalı ve hastalıklardan koruyucu etkisiyle pek çok sebzeyle de takviyede bulunulabilmektedir.
Ama bu konularla ilgili ortak cevap, kişinin tamamen kendi isteği üzerine nasıl tüketeceğine ve pişireceğine karar vereceği olacaktır. Yani isteyenler enginarı çiğ olarak yiyebilirken, isteyenler zeytinyağlı ve garnitürlü bir sebze yemeği olarak da tüketebilme özgürlüğüne sahiptir.
Enginar sebzesi, daha sıklıkla Akdeniz dolaylarında yetiştirilen çok faydalı bir yiyecektir. Bitki türü olarak deve dikeni ailesine ait olan enginar, botanik biliminde “Cyanara Scolymus” ismiyle adlandırılmaktadır.
Enginarın yaprakları yapısı itibariyle bazen 1 metreye bazen de 2 metreye kadar ulaşabilmektedir. Üzerinde açık pembe renkte çiçekleri ve yenme özelliği de bulunan tohumları bulunmaktadır.
Enginarın bir sebze yemeği olarak tüketilmeye başlandığı tarihler, çok eski süreçlere dayandırılmaktadır. İlk enginar ürünleri, Etiyopya bölgesinde yetiştirilmekte olup sonrasında Mısır kullanılarak Avrupa kıtasının çeşitli bölgelerine getirilerek yerleşik olarak yetiştiriliğinin yapıldığı söylenmektedir.
Ayrıca Roma imparatorluklarının döneminde ve Antik Yunan döneminde, enginar bitkisinin yapraklarının sıklıkla tüketildiği, bu tüketimin sindirim sistemini rahatlatmak adına yapıldığını söyleyen araştırmacılar; bunun dışında 16. yüzyıl dönemlerinde Avrupa’da enginar bitkisinin gerçek anlamda “soylu” bir yiyecek olduğu da ortaya çıkartılmış, o dönemlerde enginarı sadece kraliyet ailelerinin tüketebildiği söylenmiştir.
Yakın gelecekteki dönemler dışında geçmişte daha az üretilen ve daha zor bulunan enginar, fiyat olarak da pahalı bir sebze olmasıyla birlikte, şuan günümüzde kolaylıkla bulunabilen ve satın alınmasında zorlanılmayacak bir bitki kategorisinde yer almaktadır.
Enginarın İçeriği Nedir?
Enginarın içeriğinde bol miktarda K vitamini, C vitamini, demir minerali, magnezyum minerali, potasyum minerali, çinko minerali, çok sayıda besin lifi ve kalsiyum minerali de bulunmaktadır. Tüm bu yararlı içerikler düzenli olarak enginar tüketimiyle birlikte bünyeye otomatikman alınarak oldukça faydalı olmaktadır.
Ayrıca yine düzenli şekilde enginar tüketiminin alışkanlık haline getirilmesi, enginarın karaciğere faydaları konusunu da gündeme getirmiştir. Çünkü enginar karaciğerin temizlenmesi ve sindirim sisteminin düzenli çalışması adına da oldukça etkili olmaktadır.
Enginarın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- İdrar söktürücü etkisi : Özellikle enginarın yaprağının idrar sökmede oldukça etkili bir ürün olduğu bilinmektedir. Bu yaprakla beslenen kişilerin kolayca vücutlarından fazla suyu attıkları gözlemlenmiştir. Enginar yaprağının bu etkisi yaprağın bileşeninden kaynaklanmaktadır.
- Ancak normal şartlarda da doktor kontrolüyle idrar söktürücü kullanımında bulunan kişilerin, ekstradan enginar yaprağıyla beslenmesi vücudundan fazla miktarda su atmasına neden olacağından kullanımı bu tip bireylerde uygun görülmemektedir.
- Spastik kolon rahatsızlığına etkisi : Bağırsağa ait sendromlardan biri olan bu durum; vücutta kendisini şişlik, ağrı, tuvalete çıkamama ve hazımsızlık olarak göstermektedir. Bahsedilen rahatsızlığın kesin ve net bir tedavisi olmadığı için yaygın görülen bir hastalık olmasına karşın ancak düzenli tedaviyle ve ek bitkisel beslenmeyle kontrol altında tutulmaya çalışılmaktadır.
- Yani enginarın patates, keten tohumu, kepekli pirinç vb. gıdalarla birlikte tüketilmesi bu spastik kolon rahatsızlığının kontrol altına alınması adına oldukça etkili olmaktadır.
- Anemi hastalığına etkisi : İnsan metabolizmasında aşırı derecede demir eksikliğinin yaşanmasından dolayı meydana gelen anemi hastalığı (kansızlık hastalığı anlamına gelmektedir), kişiyi zorlayıcı hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalığın ortaya çıktığı dönemlerde kişinin mutlaka demir takviyeli besinlerle beslenmesi önerilmektedir.
- Tam olarak bu noktada da enginar devreye sokulabilecek en sağlıklı demir kaynaklarından biri olmaktadır. Düzenli olarak enginar tüketimi sayesinde vücutta açığı bulunan demir mineralinin tamamlanması sağlanır.
- Kan hücrelerinin kuvvetlenmesine etkisi : İçeriğinde bol miktarda sodyum minerali ve potasyum minerali bulunan enginar, vücutta kan akışının düzenlenmesine ciddi anlamda yardımcı olmaktadır. Bahsedilen mineraller vücutta yer alan kan gibi sıvıların en önemli bileşiklerinden biri olmasıyla birlikte, üretilecek yeni kan hücrelerin bol miktarda bu sıvıya ihtiyacı olmaktadır. Dolayısıyla enginar tüketiminin kırmızı kan hücrelerinin çoğaltılması ve sağlığının korunması konusunda oldukça büyük etkileri bulunmaktadır.
- Kolesterola olan etkisi : Enginar ve kolesterol arasındaki bağlantı üzerine yapılan araştırmalarda, kolesterol seviyesinin sağlıklı bir aşamada olabilmesi adına enginar tüketiminin ciddi anlamda etkisi olduğu belirlenmiştir. Özellikle enginar yaprağı tüketilmesiyle birlikte kötü kolesterol denilen kolesterol seviyesinin ciddi anlamda düştüğü kaydedilmiştir.
- Mide sorunlarına olan etkisi : Tüketilen enginar yaprağının; vücutta mideyle alakası olan reflü hastalığının spazmlarını hafiflettiği, bağırsakta meydana gelen spazmları azalttığı ve böylelikle midede ekşime problemini de hafiflettiği, safranın akış halini arttırdığı; bunun dışında karın ağrısı problemlerini ve kusma problemlerini de önemli ölçüde engellediği belirtilmiştir.
Enginarın Yararları (Kısaca)
- Prostat kanserine karşı faydalı gelir.
- Kalp ve damar sağlığına faydalı gelir.
- Karaciğer ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
- Vücudu dinç tutar, kuvvet verir.
- Meme kanserine karşı iyi gelir.
- Kan şekerini dengeler.
- Romatizma rahatsızlıklarına faydalıdır.
- Sindirim sistemini güçlendirir.
- Rahim ağzı kanserine karşı faydalıdır.
- Ateş düşürücü özelliği vardır.
- Ter kokusunu giderir.
- İshali keser, iştahı açar.
- Sarılık rahatsızlığına karşı iyi gelir.
- Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Böbrek kumunu dökmeye yardımcı olur.
- Doğal idrar söktürücülerden bir tanesidir.
Enginarın Kullanımı
Enginarın çiçeği,yaprakları, kökleri kullanılır. Çiçekleri sebze olarak kullanılırken kökleri ve yaprakları ilaç yapımında kullanılır. Enginarın yemek olarak, çay olarak kullanımı çok faydalıdır.Yaprağı kaynatılarak yapılan çayın karaciğer rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.