Lamiaceae ailesine ait Ocimum türleri Türkiye’de fesleğen ya da reyhan ismiyle bilinir. Tüm dünyada 60’tan fazla türe sahip olan fesleğen Asya, Afrika ve Amerika’da doğal olarak yetişen nane ve kekiğin akrabası, tek yıllık bir bitkidir. Tarihin çok eski dönemlerinden bu yana hem ilaç hem de yemeklere lezzet katmak için kullanılmıştır. Estragol, pinen, linalol ve cineol gibi miktarda uçucu yağlar bakımından zengindir. İçerdiği değerli uçucu yağları ve aromatik özelliğinden dolayı baharat, ilaç, gıda ve kozmetik sanayilerinde yaygın olarak kullanılır.
Fesleğen nerede yetişir?
Tek yıllı bir bitki olan fesleğen, doğal yetişme alanlarında ılıman iklim bitkisidir. Ana vatanı İran, Hindistan ve Asya’nın güney kesimleridir. Tüm dünyada özellikle ılıman iklim kuşağında yetiştirilir. Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere, sıcak – ılıman iklime sahip hemen hemen tüm bölgelerde, üretimi yapılır. Bahçe bitkisi olmasının yanı sıra dış mekanda, balkonlarda veya teraslarda saksılarda yetişilebilir. Toprak isteği bakımından verimli topraklara ihtiyaç duyar. Bol güneş alan yerlerde iyi gelişir. Üretimi tohumdan yapılır. Tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık 2 hafta, canlılık süresi ise uygun koşullarda saklanmaları halinde 4 yıldır.
Fesleğen nasıl kullanılır?
Geleneksel tedavi yöntemlerinde ve mutfak kullanımında fesleğenin taze dalları ve tohumları değerlendirilir. Taze olarak tüketiminin dışında kurutularak da muhafaza edilebilir. Türk mutfağında yemeklere ve salatalara lezzet katmak için kullanılan fesleğen Akdeniz ve Uzakdoğu mutfaklarında da önemli bir yere sahiptir.