Botanik bilimindeki adı ocimum basilicum olan fesleğen yetiştirilmesi en basit bitkilerden biridir. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan fesleğen tadıyla, kokusuyla, görüntüsüyle her anlamda mutfaklarda yer edinen bir bitkidir.
- Fesleğen sadece yaz aylarında yetişir.
- Fesleğenin yaz aylarında sevdiğimiz en güzel yönlerinden biride sivri sinekleri uzaklaştıran doğal bir gücü olması.
- Fesleğen bitkisi ışığı çok sever. Fesleğeninizi bu sebeple balkonda güneşin altında günde 4 saat olmasını sağlamanız gerekmektedir. Yani fesleğeniniz gürleşmesi için bol bol güneş almalıdır.
- Fesleğen Işığı ve Sıcağı Sever
Fesleğen hem iç mekânda hem de dış mekânda kolaylıkla yetiştirilebilir. Işığı ve sıcak havayı seven bir bitki olduğu için cam kenarı, balkon gibi güneş gören yerlere koymak gerekir. Fesleğen en az dört saat güneşte durmalıdır. Fesleğen saksıda yetişebileceği gibi bahçeye de ekilebilir. Saksıda yetiştirilecek olan fesleğenin Mart ayında ekilmesi gerekir. Mart ayında ekilen fesleğen on gün içinde çimlenecektir. Fesleğenin ekileceği saksıdaki toprak derinliği on ile on beş santimetre arasında olmalıdır. Eğer bahçe gibi bir dış mekâna ekim düşünülüyorsa Mayıs ayına kadar beklenir. Toprak ısısı mayıs ayından önce yeterli değildir ve bu nedenle sağlıklı bir ekim işlemi gerçekleştirmiş olunmaz. Her iki durumda da güneşe, sıcaklığa ve rüzgara dikkat edilir.
Fesleğenin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Fesleğen bitkisini yetiştirmek için bazı önemli püf noktaları vardır. Fesleğen yetiştirirken en büyük sorun mantar oluşumudur. Mantar ile mücadelede fesleğeni yetiştireceğiniz toprak seçimi çok önemlidir. Fesleğeni kompost yöntemi ile hazırlanmış doğal humusla karıştırmak ve toprağı bu şekilde daha doğal ve verimli hale getirerek kullanmak amaçlanmalıdır.
Fesleğen bitkisinin kökleri suyu pek sevmezler. Köklerin sürekli suda kalması doğru bir yöntem değildir. Fesleğeni diktikten sonra ya da ilk kez satın aldığınızda mutlaka güneşte olmasına dikkat ediniz.
Ayrıca fesleğeni soğuk ve rüzgârdan uzak tutmak gerekir. Eğer birden fazla ekim gerçekleştirecekseniz fesleğeni ekerken ise aralarında 20 cm boşluk bırakılarak dikilmesine önem göstermelisiniz. Bıraktığınız bu boşluklar havanın iyi bir şekilde dönmesini ve fidenizin oksijeni iyi alarak daha gür büyümesini sağlar. Fesleğeni evde bulunan saksıya ya da balkonda bulunan balkon saksılarına dikebilirsiniz.
Fesleğeni yaz aylarında masalarınıza, pencere kenarlarınıza, terasınıza evinizin çeşitli yerlerinde bulundurabilirsiniz. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi doğal bir sivrisinek koruyucusudur. Hoş kokusuyla da ortamı yumuşatır.
Fesleğen Nasıl Sulanır
Fesleğeninizi haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Fesleğen bitkisi suyu çok fazla sevmez. Çok sıcak havalarda sulama sayısını ikiye çıkarabilirsiniz. Fesleğeninizi sularken yapraklarına su değdirmeyin sadece tabanından vermeniz gereklidir. Fesleğenler saksıların içinde çok güzel büyür. Saksınıza koyacağınız toprak humusla zenginleştirilmiş olması gerekir.
Aralarından 20 cm Olmalı
Fesleğen fideleri ekilirken aralarında 20 cm civarında mesafe bırakmak bitkilerin hava almasını ve buna bağlı olarak gelişmesini kolaylaştırır. Fesleğenin ekileceği toprağın besince zengin olması ve tesviye edilmiş yani şekil olarak düzleştirilmiş olması gerekir. Toprak kestane gübresi veya hafif yanmış hayvan gübresiyle karıştırılıp birkaç gün beklettikten sonra zenginleştirilmiş hale getirilebilir ve bu şekilde ekim yapılabilir.
10 Gün Sonra Çimleni
Fesleğen tohumu ekilip on gün civarında her gün sulandıktan sonra çimlenme aşamasını geçer ve iki hafta sonrasında boyu 5 cm civarına gelir. Bu aşamadan sonra baharat olarak kullanılabilir. Sulama standardı haftada bir olmasına rağmen sıcak yaz günlerinde bu periyodu haftada iki veya üçe çıkarmak gerekebilir. Toprağı kurudukça sulamak daha doğru olacaktır. Ayrıca saksıda yetiştirilecek olan fesleğen toprağının dibine çakıl taşı koyularak sulanması toprağın drenajının arttırılması bakımından faydalı olacaktır. Eğer fesleğenin yaprakları sarardıysa bu çok fazla sulandığı anlamına gelir.
Yapraklar Kuruysa Dikkat
Yaprakların kuruması sulamanın yetersiz olduğunu gösterir. Fesleğeni sularken suyu toprağına gelecek şekilde, yapraklara gelmeyecek şekilde dökmek gerekir. Fesleğen doğal bir sinek kovucu olduğu için yazın dış mekânlarda yenilen yemek masalarında, odalarda bulunması sivrisineklerden korunmaya yardımcı olur.
0 Comments